fbpx
Uutiset

Hyllytetty Helsingin poliisipäällikkö kiistää vastuunsa tietolähdetoiminnasta — Selvitykset johtivat laitoksen johdon mykkäkouluun

Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynnissä kuultiin perjantaina syyteaikaan apulaispäällikkönä toiminutta Lasse Aapiota.
Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio lokakuun alussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Poliisirikosoikeudenkäynnissä kuultiin perjantaina Helsingin poliisilaitoksen hyllytettyä päällikköä Lasse Aapiota. Syyttäjän mukaan Aapio jätti valvomatta ja puuttumatta huumeyksikön tietolähdetoiminnan ongelmiin toimiessaan Helsingin poliisin apulaispäällikkönä vuosina 2012-2013.

Aapio kiistää syytteen. Hänen mukaansa tietolähdetoiminnan valvonta ei kuulunut hänen vastuilleen, vaan laillisuusvalvonnalle, joka puolestaan raportoi suoraan poliisikomentaja Jukka Riikoselle.

Riikonen on aiemmin kertonut oikeudessa, että vastuu tietolähdetoiminnan valvonnasta oli nimenomaan apulaispäälliköllä. Aapion mukaan tällaista säännöstöä ei ole olemassa.

– Riikonen oli tarkka vallastaan. Helsingin poliisilaitos on edelleen päällikkövirasto, jossa päälliköllä on kaikki valta. Riikonen puuttuikin aktiivisesti itse asioihin, Aapio kertoi Helsingin käräjäoikeudessa perjantaina.

Aapio aloitti apulaispoliisipäällikkönä vuonna 2010. Aapion kertoman mukaan hänen edeltäjältään ei jäänyt perinnöksi ainuttakaan paperia, eikä tämä tiedottanut häntä suullisesti keskeneräisistä prosesseista.

– Ei minulle kerrottu missään vaiheessa, että tietolähdetoiminnassa olisi ollut jotakin epäselvyyksiä tai ongelmia.

Huumeyksikön päällikön Jari Aarnion lähiesimies Aapiosta tuli keväällä 2012. Aapio järjesti heti alkuunsa esimies-alainen kehityskeskustelun Aarnion kanssa.

– Aarnio kertoi, että 4-5 vuoteen kukaan ei ollut vaivautunut tähän hänen kanssaan, Aapio kuvailee laitoksen aiempaa johtamistapaa.

Syyte kietoutuu Helsingin poliisin huumeyksikön tietolähdetoiminnan epäselvyyksien ja niin kutsutun Pasilan miehen puhelinten ympärille.

Kun KRP halusi puhelimista tietoja vuonna 2012, Aapio kuvaili yrittäneensä parhaan kykynsä mukaan selvittää asiaa. Aarnio ja muut alaiset kertoivat tuntemattomien numeroiden liittyvän laitteeseen, jolla voidaan sotkea teletietoja. Selitykset vaihtuivat jatkuvasti.

– Nyt jälkeenpäin on helppo sanoa, että Aapio oli hölmö, kun uskoi tällaiseen tarinaan. Mutta silloin kukaan ei sanonut, että älä usko, Aapio kuvaili.

– Tivasin useita kertoja, että missä puhelimet ovat, mutta niitä ei löytynyt. Minkä minä sille voin.

Hän kertoi selvittäneensä kolmen käteisostoa, joista ei kuitenkaan selvitetty hankinnan aihetta. Aapio määräsi kulukorvaukset kulkemaan hänen kauttaan jatkossa, mitä ei kuitenkaan tapahtunut.

– Sanoin alaisteni kuullen KRP:lle, että tehkää alaisistani poliisirikosilmoitus, jos on tarpeen, Aapio kertoo puhelinasian selvittelyyn liittyen.

– Syyttäjän mukaan olen ollut jossakin palaverissa, jossa Aarnio on kertonut sadoista prepaid-liittymistä. Tällaisessa palaverissa en ole koskaan ollut.

Tietolähdetoiminnan ongelmista Aapio sai kertomansa mukaan tietää lokakuun lopussa vuonna 2012. Vaikeuksista kertoi hänelle Aarnio, joka kertoi, että tietolähteet haluavat pois rekisteristä.

Helsingin huumeyksiköllä käytössä ollut tietolähderekisteri oli ajettu alas ennen vuotta 2009, eli jo ennen kuin Aapiosta tuli apulaispoliisipäällikkö.

Aapion puolustuksen mukaan poliisilaitoksella ei voinut olla syyteaikana omaa rekisteriä, vaan lain mukaan mahdollinen oli vain valtakunnallinen rekisteri ja tästä vastasi Poliisihallitus.

Aapio kuvaili oikeudessa yhteistyötä Helsingin poliisilaitosta johtaneen Jukka Riikosen kanssa haastavaksi. Kun Aarnio halusi tehdä tammikuussa 2013 laitehankintoja Trevocilta, Aapio vaati selvitystä Trevoc-kuviosta.

– Tämä johti välirikkoon poliisikomentajan kanssa, hän ei puhunut minulle kahteen kuukauteen sanakaan, Aapio kuvailee.

Ristiriidat laitoksen ylimmän johtajan kanssa ajoivat Aapion lopulta hakeutumaan vuonna 2013 muihin tehtäviin poliisipäälliköksi Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle. Aapio siirtyi Helsingin poliisipäälliköksi vuonna 2014.

Myöhemmin on selvinnyt, että Helsingin huumepoliisin laitekauppoihin Trevocin kanssa liittyi suhmurointia. Aarnio tuomittiin Trevoc-jutusta kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Menot