fbpx
Uutiset

Hyllytetty rehtori myöntää epäsopivan kielenkäytön, mutta viesti oli myös hätähuuto perusopetuksen ja koulupsykologien puolesta

Rehtori Tuomo Pesonen on hyllytettynä virastaan Kärsämäellä ensi maanantaihin saakka, jolloin kunnanhallitus päättää jatkotoimista.
Apulaisrehtori Juha Korkiakosken mukaan koulun oppilaat ovat ottaneet rehtorin hyllyttämisen ja asiaan liittyvän kohun tosi rauhallisesti.

Seksuaalista häirintää julkisuudessa vähätellyt ja viralta hyllytetty pohjoispohjanmaalaisen koulun rehtori Tuomo Pesonen toteaa, että hänen kielenkäyttönsä oli epäsopivaa, mutta hänen viestinsä oli myös hätähuuto perusopetuksen puolesta.

– Ylireagointia on tapahtunut. Muutamaan sanaan tartutaan. Ei käy kieltäminen, että se oli rumasti sanottu ja laskeuduttu matalalle tasolle, Pesonen kommentoi julkisia sanomisiaan keskiviikkona Lännen Medialle.

Kärsämäen Frosteruksen peruskoulun rehtori pidätettiin tiistaina virantoimituksesta Pohjois-Pohjanmaalla. Syynä ovat hänen Ylen MOT-toimitukselle antamansa seksuaalista häirintää vähättelevät lausuntonsa, joissa hän vertasi koulullaan ilmi tullutta seksuaalista häirintää kouluruokaan, jolle voidaan vain tiettyyn rajaan saakka tehdä jotain – muutoin sitä on vain siedettävä.

Pesonen viittasi kommentissaan myös poikkeuksellisen karskilla tavalla sukupuoliseen käyttäytymiseen. Rehtori on hyllytettynä virastaan ensi maanantaihin saakka.

– Kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina ja päättää jatkotoimista, Kärsämäen kunnanjohtaja EsaJussilakertoo.

Jussilan mukaan asiaa tarkastellaan laajasti, ja rehtorin irtisanominen on yksi vaihtoehto.

“Koko jutussa on syvempi näkökulma”

– Minun henkilökohtainen hätähuutoni oli osittain koko Suomen perusopetuksen tilaan, mutta myös meillä Kärsämäellä kouluverkkoselvitys päättyi maaliin kesällä, Tuomo Pesonen sanoo.

Hän kertoo, että kunnassa on tänä vuonna lakkautettu yksi koulu, mikä ei sinällään hänen mukaansa ole huono juttu.

– Resurssit kapenevat vain koko ajan. Tänä vuonna on säästetty 67 000 euroa perusopetuksessa edelliseen vuoteen verrattuna. Ei näytä valoisalta. On tehokkuusajattelua, että kyllä ne pärjäävät siellä, mutta inhimillistä hintaa kukaan ei laske.

Pesonen sanoo lähteneensä kertomaan Ylen toimittajalle, että koulun arki on monenlaista.

– Seksuaalisuus ei ole pelkkää seksiä, mutta se seksi-sana piti sieltä nostaa. Koko jutussa on syvempi näkökulma. Jos on kiusaamista, niin se voi lähteä liikkeelle niin monesta jutusta.

– Meistä (koulusta) ei ole välitetty ennen kohua, mutta nyt välitetään, mutta onko se oikeanlaista välittämistä?

Monta vuotta on pyydetty lisäresurssia koulupsykologille

Pesosen mukaan koulujen resurssoinnissa olisi mahdollisuus parempaan: tarvittaisiin esimerkiksi psykologeja auttamaan nuoria seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa.

– Psykologit pystyisivät auttamaan itsetuntoon, omaan hyväksymiseen ja seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Meillä on koulussa monensukupuolisia oppilaita ja inhimillisessä toiminnassa on monenlaisia tilanteita.

Pesosen mukaan perusopetus on aika yksin. Päättäjien ymmärrystä riittää hänen mukaansa kyllä vähän, mutta se ei korreloi, kun resursseja jaetaan.

– Monta vuotta on pyydetty lisäresurssia koulupsykologille, joka käy nyt kaksi päivää kuukaudessa Kärsämäellä, ja kouluissa on kaikkiaan 450 lasta.

Apulaisrehtori: Nyt leimataan koulu huonoksi kouluksi

Apulaisrehtori Juha Korkiakoski kertoo, että keskiviikkona koulussa käytiin opettajien kanssa palaveri, jossa kerrottiin rehtorin julkisuudessa esittämät kommentit ja kunnan kanta.

– Tuntuu äärettömän väärältä, että nyt leimataan koulu huonoksi kouluksi, mitä tämä ei suinkaan ole. Tämä on mukava, lämminhenkinen yhteisö, jossa puhalletaan yhteen hiileen. Nyt tulee se kuva, että seksuaalista häirintää on julkisesti ja siihen ei puututa.

Korkiakosken mukaan seksuaaliseen häirintään on pyritty puuttumaan monella tavalla.

– Minun eli apulaisrehtorin tehtävä alkoi 1.8. alkaen, jotta oppilashuoltoon pystytään resurssoimaan enemmän. Kun kouluterveyskyselyn tulokset tulivat alkuvuonna, rehtori oli kaikissa työryhmissä heti mukana.

Apulaisrehtorin mukaan koulun oppilaat ovat ottaneet rehtorin hyllyttämisen ja asiaan liittyvän kohun tosi rauhallisesti.

Menot