Uutiset

Hyökyvaarasta tuli legenda

Jalkapalloliiga lanseerasi syksyllä 2007 suomalaisen jalkapallon satavuotisjuhlan kunniaksi uuden Legenda-kunniakerhon. Veikkausliigan legendat ovat pelaajia, jotka ovat olleet erityisen tärkeitä kannattajilleen, seuroilleen, paikkakunnilleen, liigalle ja suomalaiselle jalkapalloilulle.

Perjantaina tähän kerhoon lisättiin Valkeakoskella pelatun Haka-JJK-ottelun yhteydessä 37-vuotias Janne Hyökyvaara, joka on nykyään FC Hämeenlinnan kakkosvalmentaja.

-Kyllä se kolahti, kun Waldenin Timo soitti asiasta. Olihan se pommi, enkä ikinä kuvitellut tuon junan tulevan minua kohti. Olen vielä ollut 11 vuotta pois Valkeakoskelta. Valinta tuntui hyvältä ja loppujen lopuksi, kun tarkemmin ajattelin, jopa oikeutetulta, kiittelee Hyökyvaara.


Neljä ?mestaruutta

Nykyisin Hämeenlinnassa asuvan Hyökyvaaran saavutukset ovat huikeat. Aikuisten sarjoissa hän on voittanut neljästi Suomen mestaruuden, cupmestaruuden ja liigacupin mestaruuden Valkeakosken Hakassa sekä hopea- ja pronssimitalin Myllykosken Pallossa.

”Mile” on urallaan pelannut 172 liigaottelua ja tehnyt niissä 16 maalia. Liigauransa Hyökyvaara lopetti Kuopion Palloseurassa loukkaantumisten sävyttämään kauteen. Vuonna 2004 Hyökyvaara pelasi vielä Tampereen Pallo-Veikkojen Kakkosessa pelaavassa joukkueessa.

Aikuisten sarjojen lisäksi Hyökyvaara on saavuttanut pronssisen mitalin E-junioreissa Valkeakosken Nappulaliigassa, Hakassa B-junioreiden Suomen mestaruuden ja A-junioreiden pronssimitalin.


Hämeenlinnaan ?vuonna 2005

Hämeenlinnaan Hyökyvaara muutti vuonna 2005 ja hän on käynyt Tervakoskella töissä. Vaimon lisäksi kotona ovat myös 6-vuotias poika ja 4-vuotias tyttö.

-Olemme viihtyneet perheen kanssa täällä erinomaisesti, enkä ole ajatellut siirtymistä muualle.

Liigalegenda on kiinteästi mukana FC Hämeenlinnassa, jossa hän on päävalmentaja Jussi Lempisen aisaparina. Ensimmäisen Ykkösen voittonsa vastuuvalmentajana Hyökyvaara sai tuurattuaan sairaana olevaa Lempistä Vuosaaressa ottelussa Viikinkejä vastaan.

-Ei tästä hommasta osaa oikein pois olla. Tämä on niin mukaansa tempaavaa aikaa ja pukukoppitunnelma on aina hieno aistia. Kaikkien kiireiden kanssa tämä on kuitenkin sellaista luovimista ja surffailua. Enemmänkin tekisi mieli olla kuvioissa mukana, sanoo Hyökyvaara.                                                                      


Valmentaminen ?kiinnostaa

Janne Hyökyvaara valmensi myös Tervakosken Patoa ja oli vuonna 2008 FC Hämeenlinnassa kuntouttavana valmentajana. Valmentajauraa ei Hyökyvaara sulje pois tulevaisuuden suunnitelmista.

-En nyt sitä niin kauheasti mieti.  Yht´äkkiä kuitenkin huomaan olevani Palloliiton nettisivuilla ja katselen valmentajakurssien ilmoittautumisaikoja. Ennen A-valmentajakurssia pitää käydä fyysisen valmennuksen kurssi. Parin vuoden sisällä näistä kuitenkin on tehtävä ratkaisut, kertoo Tervakoskella työskentelevä paperityöntekijä.

FC Hämeenlinnan kanssa Hyökyvaaralla on sopimusta vain tämä kausi.

-Ensi kauteni on täysin avoin. Luonnollisesti loppukausi sanelee mahdollisen jatkon, hän pohtii.

Hyökyvaaran 6-vuotias poika pelaa naperofutista ja ensi kausi kuluu hänen osaltaan E-7-ikäluokassa. Niinpä hämeenlinnalainen jalkapallojunioritoiminta on tullut isällekin tutuksi.

-Pystytäänkö kilpailullisesti antamaan riittävät mahdollisuudet kehittymiselle? Täytyy seurassa olla kuitenkin harrastusmahdollisuus, sillä niin pieni määrä nousee junioreista Suomen huipulle. Hämeenlinnassa on saatu valmentajiksi entisiä pelaajia, ja nyt on tuotu enemmän myös esille kilpailuhenkisyys. Juniorimäärät ovat aika kovat, eikä enää riitä yksi tai kaksi viikottaista harjoitusta. Hallissa ei enää ole vapaita harjoitteluaikoja. Täällä ollaan varmaan oltu aika lailla jääkiekkoilun varjossa, miettii Hyökyvaara.

Hyökyvaara on pelannut Suomen paidassa kolmessa nuorten ja kolmessa poikien maaottelussa ja hänen ensimmäinen SM-sarjapelinsä oli 11.10.1992 Haka-KuPS.Liigalegendojen joukkoon ovat päässeet FC Hämeenlinnassa pelanneista myös Oleg Ivanov, Ismo Lius, Andras Vilnrotter ja Kai Nyyssönen. (HäSa)