Uutiset

Hyönteisiä voi kerätä itsekin

Suomalaiset ovat tottuneita metsän antimien käyttäjiä, joten hyönteisten kerääminen luonnosta ruoaksi ei Lena Huldénin mukaan ole kovin kaukaa haettua. Soveltavan eläintieteen dosentti Helsingin yliopiston metsätieteen laitokselta on itse aktiivinen hyönteisruoan kokkaaja.

VAIKKA SUOMESSA on yli 22 000 hyönteislajia, eivät kaikki suinkaan ole syötäviä.

Huldén varoittaakin, että jos hyönteisiä aikoo itse kerätä luonnosta, lajit on syytä tuntea kunnolla. Jotkin hyönteiset saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita tai olla jopa myrkyllisiä.

– Nyrkkisääntönä hyönteisten keruussa on, että kannattaa varoa ötököitä, joissa on voimakkaita värejä ja karvoitusta.

Lena Huldén suosii paria tavallista ja syötäväksi kelpaavaa hyönteistä. Hän kerää lautaselleen heinäsirkkoja ja muurahaisia.

MUURAHAISKEKOJA hän tosin ei kannusta kaivelemaan ilman ammattilaisen ohjeita. Muurahaisia voidaan kerätä ilman, että keot tuhoutuvat, mutta se vaatii erityistaitoja.

– Monia muitakin runsaana esiintyviä lajeja voi kokeilla. Monet niistä luokitellaan tuholaisiksi, Lena Huldén sanoo.

Hän luettelee muun muassa hevosmuurahaisen ja ruskomäntypistiäisen.

Helpoimpia pyydystettäviä hänen mukaansa ovat heinäsirkat, jotka jäävät kauniina kesäpäivänä runsaana haaviin.