fbpx
Uutiset

Hypon ennuste asuntomarkkinoille: Aurinkoista ja vakaata

Asuntomarkkinoilla on aurinkoista, arvioi Suomen Hypoteekkiyhdistys asuntomarkkinakatsauksessaan. Yhdistys antaa asuntokaupoille “kiistatta kiitettävän” arvosanan, koska rakentaminen on vilkasta, hinnat ovat vakaat ja kauppa käy.

Yhdistyksen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomi erottuu edukseen vertailussa naapurimaihin, koska se ei kärsi asuntokuplasta.

Hypon mukaan ilman viime vuosien kiivasta rakentamista suurissa kaupungeissa asuntojen hinnat olisivat karanneet nousuun Suomessakin, mikä olisi haitaksi sekä kansantaloudelle että kotitalouksille.

– Riittävä rakentaminen on ainoa kestävä keino torjua Tukholman taudilta, missä asuntojen hinnat ja vuokrat karkaavat tavallisten palkansaajien ulottumattomiin, katsauksessa todetaan.

Hypon tietojen mukaan asuntokauppa kasvoi tammi-kesäkuussa viisi prosenttia edellisvuodesta. Kesän asuntokauppa vaikutti vaisulta, koska tilastoissa oli virhe Tilastokeskuksen ja Verohallinnon välisen tietokatkon vuoksi.Ensiasunnon ostajat pulassaSuomessa valmistuu Hypon mukaan tänä vuonna eniten uusia asuntoja sitten 1990-luvun. Yhdistys arvelee, että rakentamisen tahti hidastuu maltillisemmaksi ensi vuonna. Rakennusbuumi keskittyy suurimpiin kaupunkeihin.

Runsaasta rakentamisesta huolimatta asuntojen hinnat nousevat edelleen kasvukeskuksissa syrjäseutuja vauhdikkaammin. Hypo ennustaa eron repeävän yhä suuremmaksi, koska muuttoliike on uudistuotantoa vilkkaampaa erityisesti Helsingissä.

Hypon tiedot lainahakemuksista ennakoivat vauhdikasta alkua syksylle. Ensiasunnon ostajien tilanne on kuitenkin vaikeutunut esimerkiksi siksi, että yksiöt päätyvät sijoittajien omistukseen.

 

 

Asiasanat

Menot