Uutiset

Hyppy kohti huippua

Nuorena on vitsa väännettävä.

Tämä pitää paikkansa ainakin Kim Savasteen tapauksessa. Hän sai ensimmäisen motocross-pyöränsä 4-vuotiaana ja aloitti saman tien lajin harrastamisen. Kymmenen vuotta myöhemmin Savaste on motocrossin juniorien maailmanmestari.

Savaste pääsi juhlimaan 14-vuotiaiden sarjassa 85-kuutioisten maailmanmestaruutta elokuussa Belgiassa. Hyvinkäällä huipentuneessa EM-sarjassa Savaste oli kolmas. Parempaankin oli mahdollisuus, mutta nuori helsinkiläinen kaatui kärkipaikalta kummassakin erässä.

– Koko ajan olen mennyt eteenpäin tai parempaan suuntaan. Tämä kausi on ollut hyvä. Sain vielä mahdollisuuden päästä ajamaan Yhdysvaltoihin, Savaste kertoo.

Hän kilpailee Las Vegasissa 18. lokakuuta. Kyseessä on suurin yksittäinen supercrossin kisa, Monster Energy cup Sam Boydin stadionilla. Pääkilpailun voittajaa odottaa miljoonan dollarin palkinto.

Savaste ei vielä tällaisista rahoista aja kilpaa. Hän osallistuu Las Vegasissa Super Mini -luokan kilpailuun 105-kuutioisella KTM-pyörällään. Kisa on rajattu 12–16-vuotiaille kuskeille.

– En osaa oikein sanoa mahdollisuuksistani, koska en ole ennen ajanut supercrossia. Mahtavaa olisi päästä sielläkin podiumille (kolmen parhaan joukkoon). Aina yritän totta kai voittaa, kun kilpailen, juniorimestari selvittää.

Kova panostus

Savaste on nuoresta iästään huolimatta panostanut vahvasti motocrossiin. Hän kuuluu Red Bullin KTM-junioriryhmään. Savasteen perhe on asunut Alicantessa Espanjassa eli juniori on saanut harjoitellakin kelpo oloissa.

– Siellä ei sada räntää tai lunta talvellakaan. Ei siellä kuitenkaan ratoja hoideta niin hyvin kuin täällä Suomessa.

Nyt Savasteet asuvat taas Helsingissä. Kim käy koulua Herttoniemessä.

– Koulusta olen saanut hyvin lomaa crossireissuihini. Koulu pitää kuitenkin hoitaa hyvin. Koulukirjat pitää ottaa matkoille mukaan ja niitä on luettava.

Savaste on suomalaisen motocrossin suuri tulevaisuuden lupaus. Hänen taustajoukoissaan ovat muun muassa takavuosien maailmanmestari Pekka Vehkonen ja Hämeenlinnassa jääkiekkoilijana hyvinkin tunnettu Jyrki Louhi.

– Tavoitteenani on päästä ajamaan MM-sarjaa. Hienoa olisi päästä kilpailemaan myös Yhdysvaltoihin, Savaste pohtii.

Jykän laji vaihtui

Jyrki Louhi on jääkiekon kerholainen suomenmestari mallia 2006, yksi HPK:n mestaruuden takuumiehistä. Hänet tunnettiin intohimoisena kiekkoilijana, joka pisti itsensä likoon, eikä pienistä valittanut. Samanlaisella intohimolla Louhi rouhii nyt motocrossissa. Hän kilpailee, valmentaa ja auttaa – on ottanut selvästi tilan haltuunsa tässäkin lajissa.

– Auttelen Kimiä, Louhi vastaa, kun kysytään hänen rooliaan Savasteen taustajoukoissa.

Louhi on seurannut Savasteen kisoja. Hän oli Belgian MM-kisoissa ja lähtee myös Yhdysvaltoihin.

– Kim lähtee porukoineen Los Angelesiin tiistaina, minä menen perässä perjantaina. Tarkoitus on ensin harjoitella Losissa. Olemme siellä KTM-Red Bullin vieraina.

Louhi on motocrossissa mukana tosissaan. Hän on perustanut yhdessä Samuli Aron, Teppo Vekan ja Atte Kukkosen kanssa osakeyhtiön, jonka nimi on KTM-junioracademy.

– Olen yhtiössä toimitusjohtaja. Vastaan valmennuksesta ja urheilullisesta puolesta, Louhi kertoo.

Hän kertoo, että yhtiöstä on tarkoitus kehittää kannattava.

– Isoin on kuitenkin urheilullinen tavoitteemme. Tarkoituksemme on luoda nuorille crossareille kasvualusta kohti maailman huippua. Tavoitteena on olla johtava eurooppalainen junioritalli.

Viime kaudella tallin värejä kantoi neljä lupaavaa nuorta kuskia.

– Tiimikuskien lisäksi pyrimme valmentamaan ja auttamaan myös muita nuoria kavereita, Louhi kertoo.

Savaste ja Louhi lennättivät pyöriään komeasti hyppyreissä Janakkalan Rastikankaalle tehdyllä harjoitusradalla. Louhen mukaan Rastikankaan rata sopii luonteeltaan hyvin supercrossin harjoitteluun. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic