fbpx
Kolumnit Uutiset

Hys hys, Hämeenlinna, kulttuuripääkaupunki

Unohtakaa koko juttu! Jo ennen kuin edes tiedätte siitä.

Ei tässä muutakaan johtopäätöstä voi tehdä, kuin että Hämeenlinnassa on ihan turha edes keskustella hakemisesta vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Totaalisen hiljaista on ollut.

Elämänlaatulautakunta hyväksyi omalta osaltaan Liikunta- ja kulttuuripoliittisen ohjelman jo nelisen viikkoa sitten. Olivatko kokemukset edellisestä hausta niin karmeat, että projektipäällikkö Antti Vihisen kirjaama ajatus vaietaan hengiltä?

Muistellaanpa.

Kymmenen vuotta sitten Hämeenlinnassa hykerreltiin. Koko kansan kulttuuripalatsi, 46 miljoonan euron Verkatehdas nousi vauhdilla.

Huumassa Hämeenlinna ilmoitti kiinnostuksensa ryhtyä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2011. Sittenpä vasta hupi alkoi.

Silloinen kaupunginjohtaja Tapani Hellstén arvioi, etteivät kaupungin rahkeet yksin riittäisi, ja demarikansanedustaja Jouni Backman loihti ajatuksen kolmen keskiaikaisen linna- ja linnoituskaupungin, eli Savonlinnan, Lappeenrannan ja Hämeenlinnan yhteisestä hakemuksesta.

Harva ymmärsi koplauksen ideaa, vähiten Backmanin kotikaupunki Savonlinna. Lörtsyilyn jälkeen hypättiin Tampereen kelkkaan. Yhteistyökumppaneiksi tulivat myös Kajaani, Lappeenranta ja Seinäjoki.

Kukaan ei tiennyt sanoa, miten Seinäjoki nousi linnoituskaupunkien joukkoon. Eikä valjennut tuonkaan pyrinnön idea, vaan Turku vei kulttuuriministeri Tanja Saarelan (kesk.) sydämen, lupaamalla luoda “rajat ylittäviä kokemuksia ja kohtaamisia, jotka uudistavat arjen ja jäävät elämään.”

Kun Hämeenlinnasta ei enää tarvitse aina matkata pääkaupunkiin nauttiakseen kulttuurista, tarvitaanko kulttuuripääkaupunkia? Ei tarvita. Olisiko siitä hyötyä? Ottakaa selvää!

Tuulettava keskustelu tekisi hyvää muuallakin kuin Rinkelinmäellä. Joutuisimme arvioimaan kulttuuritoimiamme myös ulkopuolisin, eurooppalaisin silmin.

Tuota voi kyllä harrastaa ilman EU:takin.

Koko kulttuuripääkaupungin idea on hallintolähtöinen, ylhäältä annettu. Parhaat kulttuuri-ilmiöt kehittyvät ruohonjuuritasolta, todellisista tarpeista ja ilmaisun pakosta eivätkä jonkin korkean ideaalin ilmentyminä.

Turku pani pääkaupunkiuteensa yksin budjettinsa kautta reilut 17 miljoonaa euroa, ja sai Logomonsa. Mutta meillä on jo Verkatehdas. Upea Verkatehdas.

Menot