fbpx
Uutiset

Hyssälän ajatukset tarpeellista tutkia

Hämeenlinna 8.3.2005

Suomalainen terveydenhuolto siirtyi tämän kuun alussa paljon puhutun hoitotakuun aikaan. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä (kesk.) ei jäänyt odottamaan hoitotakuun tuloksia, vaan lisää kaasua maanantain Helsingin Sanomien haastattelussa. Hyssälä haluaa pitää kiinni terveyskeskusten verkosta, mutta erikoissairaanhoidossa on hänen mielestään edessä keskittämisen paikka. Suomella ei ole ministerin mielestä varaa 20 erikoissairaanhoitopiiriin. Toimintaa on keskitettävä, Hyssälä kovistelee.

Peruspalveluministeriä ei voi syyttää ainakaan pelkuriksi. Kokeneena poliitikkona hän tietää erinomaisen hyvin, että erikoissairaanhoito on Suomessa lähes pyhä asia. Piirien purkaminen ja erikoisalojen vaativien hoitojen keskittäminen istuu huonosti suomalaiseen ajatteluun. Jokainen erikoissairaanhoitopiiri vastaa Hyssälän ajatuksiin muistuttamalla, että täyden – ainakin lähes täyden – palvelun sairaalan pitää sijaita lähellä potilasta.

Hyssälä ei missään tapauksessa halua kiusallaan keskittää erikoissairaanhoitoa. Hän sanoo äänen, mistä on kysymys: erikoissairaanhoidon menot paisuvat aivan liian kovaa vauhtia. Kun rahat eivät riitä, Hyssälä hakee ratkaisua hoidon tehostamisesta. Erityistä hoitoa vaativat potilaat hoidettaisiin kuten tähänkin asti, mutta nykyistä harvemmissa sairaaloissa. Ajatus ei ole mullistava. Varsinkin vakavasti sairaalle on tärkeintä hoito, ei sairaalan kotipaikka.

Hyssälän mallille on toki vaihtoehto. Jos erikoissairaanhoidon kulut kasvavat kuten tähänkin asti, verotusta olisi kiristettävä. Potilasmaksujen korottamisesta olisi kovin vähän apua ja vain hetkeksi, eikä yleinen ilmapiiri suosi tällaista vaihtoehtoa. Pinnan alla muhii edelleen ajatus ilmaisesta sairaanhoidosta.

Verojen korotuskin on vaarallisen huono vaihtoehto. Edessähän olisi kierre, jos erikoissairaanhoidon menoja ei saada kuriin: ensin kasvavat menot, sitten kiristetään verotusta ja seuraavaksi erikoissairaanhoidon kulut kasvavat taas vuodessa 7-8 prosenttia eli aivan liian paljon. Pysyvää ratkaisua erikoissairaanhoidon rahapulaan ei toisi Hyssälänkään viitoittama tie.

Hyssälä lämmittää sinänsä vanhaa ajatusta, joka on tänään ajankohtaisempi kuin koskaan aiemmin. Nyt on tarpeellista tarkkaan tutkia, mitä erikoissairaanhoidon palveluiden keskittäminen suuriin yksiköihin merkitsee. Etujen ohella järjestelmän rukkaamisessa on myös haittoja, joiden merkitystä ei saa vähätellä. Potilaiden parhaaksi on lopulta terveelle taloudelliselle pohjalle rakennettu erikoissairaanhoito.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä katsoo, että terveyskeskusten verkkoon ei saa kajota. Kovin vaikea kuntien terveydenhuollon peruspalveluja olisikin supistaa. Jos näin tehtäisiin, ilman palveluita jäävät syrjäseutujen vanhukset ja huonokuntoiset hakeutuisivat kodeistaan erilaisiin laitoksiin, mikä tulisi yhteiskunnalle kalliiksi. Kotinsa jättäville muutos tietäisi elämisen tason laskua.

Potilaan parhaaksi on lopulta terveelle taloudelliselle pohjalle rakennettu erikoissairaanhoito.

Menot