Kolumnit Uutiset

Hyvä kauppa kirpaisee joka kuukausi

Sähkönkulutus kiipesi pakkasten saavuttua huippuunsa, ja energianhallinnan asiantuntijayritys Enegia kehotti kotitalouksia talkoisiin sähköntuotannon omavaraisuuden turvaamiseksi.

Samana päivänä pankista kilahti säästötalkoisiin tehokkaamminkin kannustava viesti: sähkönsiirtolasku.

Hämäläisten sähkölaskut ampaisivat roimaan nousuun sen jälkeen, kun kunnalliset sähköyhtiöt myytiin yrityksille.

Yhä jaksetaan muistuttaa, miten myyntimiljoonilla on rahoitettu investointeja ja pelastuttu useammalta kunnallisveron nostolta. Varmasti näin, mutta niin vain ”hyväkin” kauppa kirpaisi. Vattenfall pumppasi siirtohinnoissa kuluttajilta irti kaiken, minkä laillisesti sai.

Myöskään nykyinen verkkoyhtiö Elenia ei ole ujostellut hinnoittelussaan. Alati nouseva sähkönsiirtomaksu on kuukaudesta toiseen takuuvarma ällistyksen ja ärsyyntymisen aihe. Kotitalouden sähkölaskusta yli kolmannes muodostuu sähkön siirrosta.

Verkkoyhtiöt saavat nostaa hintoja – ja lisätä voittojaan – laissa määritellyn prosenttiosuuden verran, mutta verkkopalvelujen hinnoittelun on oltava kokonaisuutena arvioiden kohtuullista.

Kuluttajan näkökulmasta sähkönsiirtomaksun kohtuullisuus on ikävän joustava käsite. Huomattavasti yleisiä asumis- ja elinkustannuksia nopeammin nouseva siirtohinta on jo kipurajalla, mutta Taloussanomien (5.1.) mukaan uusia korotuksia on yhä luvassa.

Elenian siirtohinnat nousivat 5,5 prosenttia joulukuun 2015 ja joulukuun 2016 välillä. Kantaverkkoyhtiö Fingrid on jälleen korottamassa verkkomaksuja, mikä näkyy takuuvarmasti tänäkin vuonna kuluttajien laskuissa.

Yhtiöillä on velvoite veloittaa sama hinta kaikilta jakeluverkon asiakkailta näiden asuinpaikasta huolimatta. Kaupunkilaista saattaa silti hieman närästää, että hinta määräytyy sen maaseudun syrjimmäisen mökin mukaan.

Sähkönsiirtoa maksellessa voi myös mieleen hiipiä ajatus uudesta laillisesta ryöstöstä.

Jos liikennekaari joskus toteutuu, pääsemme maksamaan erikseen jokaisesta ajamastamme kilometristä.

Lohdullisesti liikenneministeri on lupaillut autoilijoille mahdollisuutta valita ”mieleisestä liikenteen palvelusta tai palvelupaketista”. Tämä tarkoittaa pikataipaleita kalliimmilla valtaväylillä tai maisemamatkoja kuoppaisilla kantateillä.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic