fbpx
Uutiset

Hyvä palvelu on kaiken a ja o

Kyläkauppa Pikkuakan omistaja Erja
Vehkamäki istuu tuolissaan vain puolittain, sillä ulko-ovi käy jatkuvasti.

Lepaalla sijaitseva Pikkuakka vietti sunnuntaina pyöreitä, mutta päivän tasainen asiakasvirta ei ole kesäsunnuntaiksi mitenkään poikkeuksellinen.

– Meillä on aika vankka asiakaskunta. Mieheni Terho kysyi minulta, että kauankos me nyt ollaankaan jo oltu olemassa. Minä otin kalenterin käteen ja laskin, että sunnuntaina tulee täyteen 5 000 päivää, Vehkamäki nauraa.

Viiteen tuhanteen päivään ei mahdu yhtäkään päivää, jolloin kauppa olisi ollut suljettuna. Jouluakin Vehkamäet viettävät kaupalla, jonne vain ripustetaan jouluvalot.

Sairauslomalla Vehkamäki on ollut lähes viidentoista vuoden aikana kerran, yhden ainoan tunnin ajan.

– Tuon tunnin ajaksi naapurini tuli tuuraamaan minua, ja seuraavana päivänä olinkin jo itse töissä, Vehkamäki sanoo.

Kaupan valikoima on muotoutunut tilan ja asiakkaiden tarpeiden mukaan. Useimmiten keskustassa tehtyjä ostoksia täydennetään Pikkuakassa maitolitralla tai hiivapaketilla, mutta vakituisiakin asiakkaita on etenkin mökkiläisten keskuudessa paljon.

Monista vakiasiakkaista on tullut Vehkamäille vuosien saatossa myös läheisiä ystäviä.

Asiakkaille on aina aikaa

Ulko-ovi kilahtaa jälleen. Sisään astuu vanhoja tuttuja. Mira Eklund perheineen poikkeaa jäätelölle ja kahville aina seudulla liikkuessaan.

Kun Pikkuakan avajaisia vietettiin marraskuun 28. päivänä vuonna 1998, Eklund oli vielä neiti-ihminen ja nimeltään Kavonen. Hän työskenteli Pikkuakassa kassaneitinä ja opetti kassakoneen saloja myös vastikään kaupan alalle siirtyneelle Vehkamäelle.

Sittemmin moni asia on muuttunut. Nykyiseen rakennukseen Pikkuakka muutti vuonna 2006. Edes muuttopäiväksi ovia ei suljettu, ja muuttamisen lomastakin pariskunnalla oli aikaa kaataa kahvia ja vaihtaa kuulumisia.

– Aika tutulta täällä näyttää onneksi edelleen. Kassakonekin on vielä vanha tuttu, Eklund hymyilee.

Hyvä palvelu on Vehkamäen mielestä kyläkauppiaalle kaiken a ja o.

– Lomattomuus on asennekysymys. Tällainen työ ei varmaankaan sovi kaikille, mutta minä nautin, kun voin päivittäin taata lähiasukkaille peruspalvelut. (HäSa)

Menot