fbpx
Kolumnit Uutiset

Hyvä uutinen heliumista

Merkitykseensä nähden aivan liian pienelle huomiolle jäi kesäkuun lopulla uutinen Tansaniassa tehdystä heliumlöydöstä. Brittiläiset ja norjalaiset tutkijat löysivät maaperästä useiden miljardien kuutiometrien suuruisen heliumvarannon.

Entä sitten, kuulen jo jonkun siellä kysyvän, onhan lähes neljäsosa kaikesta tästä maailmankaikkeuden olevaisesta nimenomaan heliumia.

Heliumia piisaakin yllin kyllin, mutta lähinnä vain tähdissä. Täällä maapallolla maaperästä muiden kaasujen mukana nousevat vähät varannot on tuhlattu vappupalloihin ja zeppeliineillä lentelemiseen.

Eikä lisää osata valmistaa.

Heliumin loppuminen häämötti noin 25 vuoden päässä, arvioi Nobel-palkittu fysiikan tutkija Robert Richardson kuutisen vuotta sitten. Loppu oli niin lähellä, että kaasun hinta viisinkertaistui tällä vuosituhannella.

Tutkijat ehtivät jo ehdottaa kaasupallojen kieltämistä heliumin säästämiseksi. Richardsonin mukaan oikea hinta lapsen vappupallolle olisi lähempänä sataa euroa.

Nyt lelukaupasta saa täytetyn pallon neljällä eurolla.

Hajuton, väritön, mauton ja muutenkin hieman tylsä kaasu on vasta viime vuosikymmeninä osoittautunut oikeasti hyödylliseksi aineeksi.

Ilman nestemäisen heliumin tarjoamaa jäähdytystä (–268 astetta) meillä ei olisi edullisia lääketieteen magneettikuvauslaitteita, CERNin jättimäistä hiukkaskiihdytintä, monia teollisuuden prosesseja tai useimpia suprajohteita.

Heliumin loppuminen olisi ollut ihan oikea katastrofi ihmiskunnalle. Onneksi nyt tehty löytö moninkertaisti tiedossa olevat heliumvarannot.

Seuraava iso heliumvarasto olisi kuussa. Sinne pääseminen vaatii tosin rakettipolttoaineita, joiden valmistamisessa käytetään heliumia.

Heliumkriisin siirryttyä edemmäs tulevaisuuteen voimme huokaista helpotuksesta muutamiksi vuosikymmeniksi.

Ehkä siihen mennessä opimme tekemään ilman superjäähdytystä toimiva suprajohteita ja magneettikuvauslaitteita. Kenties silloin heliumia tarvitaankin fuusiovoimalan polttoaineeksi.

Mutta vaikka heliumia nyt onkin löydetty runsaasti, ei sitä silti kannata vetää henkeen hassun Aku Ankka -äänen saamiseksi. Hetken huvi kun on paitsi silkkaa arvotavaran tuhlausta, niin myös mahdollisesti hengenvaarallista.

Menot