Uutiset

Hyvä yleisö, tänä iltana Nelostie!

Tanssahtelisitko mieluummin Niskalenkin vai Tasarahan tahtiin? Olisikohan Turhat jätkät tiukempi pumppu kuin Fortuna?

Suomalaisilla tanssilavoilla kiertää esiintymässä satoja yhtyeitä. Jotta orkesteri erottuisi muista, pitää ainakin nimessä olla ytyä. Ryhmien ristimisessä onkin selvästi nähty vaivaa. Vai miltä kuulostavat edellä mainittujen lisäksi Petoman ja Ananas?

Suuri osa suomalaisista tanssiyhtyeistä esiintyy nimekkäämmän solistin säestäjänä. Koska solisti on tähti, mainostetaan orkesteria useimmiten laulajan kylkiäisenä.

Tanssiravintoloiden lehti-ilmoituksista tuttuja ovat muun muassa Anita Hirvonen ja La Strada, Mikko Mäkeläinen ja Myrskylyhty, Anne Mattila ja Mistral sekä Kari Hirvonen ja Amarillo.

Joillakuilla mielikuvitus on lopahtanut kesken – tai sitten solisti on niin suuri tähti, ettei kaipaa komppausta komeannimiseltä yhtyeeltä. Saija Varjus esimerkiksi esiintyy yhtyeineen ja Kari Tapion kanssa kiertää Hänen yhtyeensä. Isolla alkukirjaimella.

Todellisuuspakoa ja kaukokaipuuta

Suurin osa suomalaisten iskelmäyhtyeiden nimistä on yhtä todellisuuspakoisia ja eksoottisia kuin Suomi-iskelmän sanoitukset. Tähtien taustalla soittavat esimerkiksi kaukokaipuuta tirisevät Elysee, Monaco ja Atlantis.

Vuoden 2002 tangokuninkaan Mikko Kilkkisen yhtye on nimeltään Jaguar.

– Nimi on Kilkkisen keksintö. Hän halusi bändille auton nimen, koska on autofriikki, toteaa Jaguarissa soittava Johannes Lahti.

Lahden mielestä iskelmäyhtyeen nimessä tärkeintä on ytimekkyys. Nimen on jäätävä yleisön mieleen. On myös toivottavaa, että nimi herättää positiivisia mielikuvia.

– Mutta en tiedä, ovatko kissaeläin ja auto kaikkien mielestä positiivisia asioita, Lahti miettii.

Luotuja kulkemaan

Monet luottavat yhtyeen nimeämisessä eksotiikan asemesta tutun kappaleen vetovoimaan. Kari Vepsän yhtye on tunnetun tangon mukaan Onnenmaa, ja Kaija Pohjolaa säestää Paratiisi.

Arja Havakan yhtye on ottanut nimekseen Linnut ehkä solistinsa suurinta Lokki-hittiä mukaillen.

Orkesterien nimissä esitellään myös muusikoiden liikkuvaa elämäntapaa. On varmaa, että Jaska Mäkynen ja Nelostie taittavat tuhansia kilometrejä vuodessa. Topi Sorsakoski ja Kulkukoiratkaan tuskin viettää kahta peräkkäistä yötä samassa paikassa.

Toisinaan yhtye on onnistunut keksimään itselleen niin sykähdyttävän nimen, että on mahdotonta arvioida, onko kyseessä työtapaturma vai itseironia.

Ostaisitko sinä pääsylipun Köpi Kosken ja Projektin keikalle? Vai olisiko Nalle Lehtonen ja Tulinen trumpetti, Q-raketti, Oo la laa tai Shubiduu parempi?

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic