Uutiset

Hyvää elämää Syrjäntakana ja Orjanhirressä

Huomenna on viimeinen hetki varata omakotitontti Hämeenlinnan kantakaupungin länsilaidalta Vuorentaan Rääpiälästä. Kaupunki on kaavoittanut sinne parisenkymmentä tonttia ja mielenkiinto on ollut odotetun vilkas.

Pääosa Rääpiälästä kiinnostuneista mielii asuntovelallisiksi, mutta jotkut ovat paheksuneet voimakkaasti alueen epämiellyttäviä mielikuvia nostattavaa nimeä. Rääpiälä ei ole nimenä kovin kaunis saati erityisen myyvä.

Vuorentakana ikänsä asunut Nukarin vanhanemäntä Sirkka Nukarikaan ei tiedä varmasti naapurinsa kummallisen nimen taustoja. Hän ei muista kenenkään olleen sukunimeltään Rääpiälä.

Hänen mielestään rusthollia on saattanut viljellä joku olemukseltaan rääpälemäinen isäntä tai tilan pellot ovat olleet pieniä maatilkkuja, rääpäleitä. Vanhaemäntä on tiukasti Rääpiälän kannalla. Niin se on vanhastaan ollut.

On toki
totta, että vieraspaikkakuntalainen ensi kuulemaltaan oudoksuu nimeä. Rääpiälä on samaa sarjaa Mäskälän, Raakkulan ja Kuralan kanssa. Hattulassa elellään Tyrvännössä, Hurttalassa ja Rietoossa. Janakkalassa on Retuperä, Forssassa Haisio, Hauholla Kotko ja Kyttälä, Lammilla Mutanen ja Tuuloksesta löytyy Syrjäntaka. Ajatelkaa nyt, kylä on jo valmiiksi syrjässä ja kaiken kukkuraksi vielä sen takana!

Olen asunut pääosan elämästäni Orjanhirren kylässä. Siihenkin on kummasti tottunut, joskaan nimeä ei ole isommin korostettu. Silti Orjanhirsi synkkine historioineen ei ole vielä yöunia haitannut. Kateelliset, jotka eivät aikoinaan tonttiarpajaisissa menestyneet, ristivät meidän kulman Kultahammasrannikoksi. Postikin sen tietää ja kantaa kortit oikeaan osoitteeseen.

Mutta kylän uusimman asuinalueen nimeksi Orjanhirttä ei rohjettu laittaa, pelättiin tonttipörssin kielteistä reagointia. Niinpä tonttien markkinointinimeksi keksittiin Puupiha. Melkoista hienostelua, ehkä peräti historian vääristelyä.

On totta, että luetellut paikannimet eivät ole lausuttuna tai kirjoitettuna kovin kauniita. Ulkomaalaisille ne ovat ylivoimaisia lukea saati ymmärtää.

Niiden synnyttämät mielikuvat eivät vedä vertoja imagoltaan vahvoille Westendille, Aulangolle, Aurinkorannalle saati Mäntyniemelle.

Tuskin Rääpiälän tontit jäävät myymättä tai talojen tuleva jälleenmyyntihinta romahtaa nimen takia.

Paikannimet ovat osa Suomen ja kansakunnan historiaa. Niiden sormeilu on ehdottomasti sopimatonta.

Erilaiset nimikummajaiset ovat viime päivinä olleen esillä muuallakin kuin Hämeenlinnassa. Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on huolissaan englannin kielen lisääntymisestä virallisessa kielenkäytössä. Oikeusasiamies ei hyväksy tamperelaista murreilmaisua paikallisen yliopistosairaalan aivoverenkiertohäiriöyksiköstä. Sairaala risti sen tuttavallisesti Stroke Unitiksi.

Siinä sitä onkin teiskolaismuorilla hämmästelemistä, kun huimausta hoidetaan Stroke Unitissa! Mikäli hoito ei tepsi, Stroke Unit pannaan tuota pikaa kuolinpaikaksi Aamulehdessä julkaistavaan kuolinilmoitukseenkin.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic