Uutiset

Hyvää kesätapahtumaa täytyy saada lisää

Kyllä niin tuli mieleni hyväksi, kun esimies kysyi vapaaehtoista viime sunnuntain Mommilanjärven souteluun.

Vanhasta muistista suostuin innokkaasti, sillä olin soutanut siellä muutaman kerran tapahtuman alkuaikoina.

Seuraavaksi tuli säikähdys, miten näin rapakuntoinen selviytyy Mommilanjärvestä hengissä.

Olin soutanut ties kuinka monta kertaa paljon pitemmissä soututapahtumissa kuin Mommilanjärven 11 kilometriä, mutta niissä käymisestä oli yli kymmenen vuotta.

Kiireesti oli mentävä kuntosalille soutukoneen äärelle, mikä ei yhtään helpottanut oloa. Kuntosalilla soutaminen oli hikistä puuhaa, jossa henki salpautui.

Pelko oli turha. Soutaminen luonnossa Mommilanjärvellä oli yhtä hauskaa kuin ennenkin. Soutelu oli leppoisan helppoa kolmentoista kumppanin kanssa kirkkoveneessä. Toteutui kolmen peen sääntö: kuntoilun lomassa pitää pystyä puhumaan.

Jutellessa tuli vaihdettua ideoita ja tietoja. Tuli tutustuttua uusiin ihmisiin. Jotkut käyvät sen takia pelaamassa golfia, mutta soutaminen sopii minulle paremmin.

Alkuaikoina Mommilanjärven soutelusta vitsailtiin, että siellä soudettiin Hausjärveltä Lammille ja takaisin. Kuulosti pitkältä matkalta, mutta oikeasti souteluissa ylitettiin yksinkertaisesti vain kuntaraja.

Nyt koko matka soudeltiin ensi kerran Hausjärvellä, sillä vuodenvaihteessa Lammin Mommila liitettiin Hausjärveen.

Mommilanjärvellä kuulin ja aistin, mitä ihmiset todella ajattelevat ja miten elävät uusina hausjärveläisinä. Sain murskata ennakkoluulojani, mikä tekee aina ihmiselle oikein hyvää.

E
ntinen pääministeri Matti Vanhanen käy soutelemassa Mommilanjärvellä kesä kesän perään.

Kysyin, miten hän jaksaa tänne aina tulla. Vanhanen vastasi nauttivansa Mommilanjärvestä niin, ettei juuri muissa kesätapahtumissa käykään.

En yhtään ihmettele vastausta. Mommilanjärvellä toteutuu yhdessä tekeminen ja yhteishenki parhaimmalla tavalla. Mommilan ja Haminankylän asukkaat ja kesäasukkaat tekevät kaiken talkoilla.

Yhtä hyvin järjestettyä tapahtumaa saa hakea. Mommilanjärvellä kaikki on mietitty huolellisesti ja kaikki sujuu.

Viitoitus tapahtumapaikalle on hoidettu esimerkillisesti. Parkkipaikoille opastetaan kohteliaasti ja emännät tarjoilevat ruokailussa hymyssä suin.

Veneet on jaettu useisiin lähtöihin. Kenenkään ei tarvitse polttaa päreitään, kun järvellä on tilaa. Jokainen saa kunniakirjan ja tuotepaketin, joka oli tällä kertaa täytetty paikallisilla perunoilla, hunajalla ja herneillä.

Paras palkinto oli tietysti hyvä mieli ja tunne, että tänne täytyy tulla uudelleen.

Taas totesin, että kylille ja pitäjille kannattaa aina jalkautua – tai tässä tapauksessa soutautua.