Uutiset

Hyvää lakkohuomenta, Suomi!

Tänä iltana se alkaa, eikä kukaan tiedä koska se päättyy tai mihin kaikkeen se tulee vielä vaikuttamaan.

Maanantai-iltana tullut AKT.n ilmoitus kuljetusalan lakon alkamisesta vaikuttaa melkoiseen osaan meistä suomalaisista.

Uusiksi menevät ainakin monien työmatkakuviot, kun linja-autot pysyvät talleillaan. Hämeenlinnalaisten onneksi osa paikallisista alan yrityksistä on ainakin vielä lakon ulkopuolella. Hämeenlinnan kaupunkiliikenteen pitäisikin lakosta huolimatta toimia normaalisti.

Yhtä hyvä tuuri ei ole kaikilla. Maaseudulla useita linjoja ajava Pekolan Liikenne on lakon piirissä, joten monen syrjäkylillä asuvan ainoa kulkuyhteys kaupunkiin voi katketa.

Myös kaukoliikenteen busseista iso osa jää ajamatta. Onneksi VR on sentään saanut junansa kulkemaan jo lähes normaalisti.

Monissa Hämeenlinnaa isommissa kaupungeissa paikallisliikenne jää esimiesvoimin ajettavaksi, mikä tietää radikaalia vähennystä bussivuoroihin.

Keskiviikkoaamuna onkin siis monin paikoin luvassa ruuhkia, pysäkillä palelevia matkustajia, täpötäysiä busseja ja kuumenevia tunteita.

Eikä pidä unohtaa vientiteollisuutta, joka voi pysähtyä kokonaan, jos satamien työntekijöiden neuvotteluissa ei tänään saavuteta sovintoa. Keskellä pahinta lamaa satamalakko voi olla kuolinisku isollekin yritykselle.

Oikeus lakkoon kuuluu työntekijöille. Silti tällaiset koko valtion talouden heilauttamiseen pystyvät lakot saavat miettimään, mikä on oikein ja kohtuullista.

Harvalla liitolla on käytössään yhtä järeää lakkoasetta kuin AKT:lla. Epäilemättä moni ala haluaisikin yhtä tehokkaan tavan taivuttaa vastahakoinen työnantajapuoli kompromissiin vaikka väkipakolla.

Esimerkiksi taannoisella sairaanhoitajien lakolla ei ollut läheskään sellaista suoraa vaikutusta satojentuhansien suomalaisten ihmisten elämään ja tuhansien yritysten toimintaan, kuin tällä lakolla.

Kun yhden liiton lakko vaikeuttaa kaikkien suomalaisten elämää, sitä toivoisi, että lakkoasetta käytettäisiin harkiten.

Paljon ei vaadita, että julkinen mielipide ja sympatiat kääntyvät tällaisessa tilanteessa lakkoilijoita vastaan – olivat heidän vaatimuksensa miten ymmärrettäviä hyvänsä.

Me tavalliset pulliaiset emme voi tehdä muuta kuin odottaa lakon loppumista.

Täytyy toivoa, että molemmilla osapuolilla pysyy neuvotteluissa maltti ja järki päässä, ettei lakkoa pitkitetä yhtään sen enempää, kuin on välttämätöntä.

Lakosta ei saa tulla rankaisun väline.

Jos lakosta haluaa väkisin keksiä jotain positiivista, niin ehkä se saa aikaan uutta yhteisöllisyyttä, kun ihmiset joutuvat sopimaan kimppakyydeistä. Kerrostaloissa naapureidenkin kanssa löytyy ihan eri tavalla puheenaiheita viimeistään siinä kohtaa, kun roskat alkavat valua tyhjentämättömistä jäteastioista pihamaalle.

Onneksi kaupoissa on lakkoon ehditty varautua varastoja täydentämällä. Mitään tarvetta hamstraamiseen ei siis ole.

jani.suhonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic