fbpx
Uutiset

Hyvää vointia perheille ja työpaikoille

Suomalaiseen työ- ja perhe-elämään on tulossa radikaali muutos, mikäli sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdotus perhevapaiden kustannusten tasaamisesta toteutuu.

Jos nyt käy, niin kuin on tarkoitus, entistä useampi isä jää perhevapaalle hoitamaan lapsia. Ja entistä useamman äidin pätkätyö muuttuu turvatuksi, vakituiseksi työksi. Kummastakin hyötyvät perheet ja lapset.

Väestöliiton uusimman perhebarometrin mukaan kun nuoret isät ja äidit kaipaavat taloudellista turvallisuutta, riittävästi aikaa parisuhteelle ja tasa-arvoista työnjakoa.

Perhevapaauudistus kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Näinköhän käytännön työelämä, työnantajat ja työnraatajat, tosiaan lukevat lakia ja alkavat toimia niin kuin suunnittelijat suunnittelevat.

Työmarkkinajärjestöt neuvottelivat viime tippaan asti siitä, miten perhevapaauudistus rahoitetaan. Ne pääsivät sopimukseen, mikä antaa uskoa siihen, ettei suunnitelma jää suunnitelmaksi.

Uudistajien ajatus lähtee rahasta. Ensi vuoden alussa äitiyspäivärahaa korotetaan nykyisestä 70 prosentista 90 prosenttiin palkasta. Isien vanhempainraha nousee 80 prosenttiin palkasta.

Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Leena Salmensaari on puhunut tämänkaltaisen uudistuksen puolesta tämänkin lehden palstoilla.

Nyt kaavailtua uudistusta Salmensaari pitää hyvänä juuri siksi, että se edistää miesten halukkuutta jäädä perhevapaalle ja naisten pätkätyön vähenemistä. Isät pääsevät entistä paremmin tutustumaan lapsiinsa ja äidit osallistumaan perheen kustannuksiin.

Suunnitelman suuri ansio on se, että toteutuksessa on otettu huomioon sekä perheiden että työnantajien näkökulma.

Hyvin monissa nuorissa perheissä mietitään kahteen tai kolmeenkin kertaan, onko isällä ja äidillä taloudellisia mahdollisuuksia käyttää perhevapaan mahdollisuuksia.

Työnantajilla on ollut korkea kynnys ottaa vakituiseen työhön naista, joka on hedelmällisessä iässä. Nyt mies- ja naisalojen työnantajien kustannuksia tasataan niin, etteivät riskit kaadu enää vain naisten työnantajien niskaan.

Tärkeimmän kynnyksen perhevapaan käytölle ovat perheet jo ylittäneet. Parinkymmenen vuoden aikana ovat isien ja ehkäpä myös äitien asenteet perhevapaaseen muuttuneet myönteisiksi. Sukupolvi on selvästi vaihtunut tänä aikana.

Kun edelliseen sukupolveen kuuluva ystäväni jäi kotiin hoitamaan kolmea lastaan, isyysloman käyttö oli vielä suuri ihme. Omasta mielestään hän oli vain tavallinen lapsiaan ja perhettään rakastava perheenisä, mutta lehdet pyysivät haastattelua ja lehdenlukijat saivat ihmeteltävää.

Päätin uskoa, että uudistussuunnitelma toimii. Ainoa pieni epäilys on siitä, tukeeko uudistus todella voimaan.

pirkko-liisa.kastari@hameensanomat.fi

Menot