Uutiset

Hyväksikäytön uhreja myös Hämeenlinnan seudulla

Keskusrikospoliisi vahvistaa, että vuonna 1991 syntynyttä, Hämeenlinnan seudulla asuvaa miestä epäillään alle 16-vuotiaiden tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja -häirinnästä samalla seudulla.

-Uhreja on muutamia. Kontakti on luotu netissä ja tapaaminen on sovittu. Hänellä (epäillyllä) on fyysiseen kontaktiin eli sukupuoliyhteyteen johtanut juttu, kertoo KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala.

Tekijällä ei ole entuudestaan rikollista taustaa. Häntä on kuulusteltu, mutta Haapala ei kerro, onko epäilty tunnustanut.

Tapaus on osa isoa seksirikossarjaa, jossa on tähän mennessä otettu kiinni kymmenen 20-46-vuotiasta miestä. Heitä epäillään satojen lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä tai niiden yrityksistä, jotka ovat tapahtuneet sekä nettiympäristössä että fyysisesti.

Uhrit ovat 9-15-vuotiaita tyttöjä.

Vain yhdellä rikollinen tausta

Epäillyt ovat kotoisin Kanta-Hämeen lisäksi pääkaupunkiseudulta, Länsi- ja Itä-Uudeltamaalta sekä Tampereen ja Pirkanmaan ympäristöstä.

Ensimmäiset epäillyt vangittiin viime vuoden lopulla, mutta suurin osa on jo vapaalla jalalla. Viimeiset kaksi pidätettiin keskiviikkoaamuna. Epäillyt eivät tunne toisiaan, mutta heillä on ollut osittain samoja uhreja.

Osa epäillyistä elää pysyvässä parisuhteessa, ja osalla on myös lapsia. Nettikeskusteluissa useimmat heistä ovat antaneet valheellisia tietoja iästään, ammatistaan ja elämäntilanteestaan.

-Oikeasti siellä on kaikkea opiskelijasta toimitusjohtajaan, kertoo Tero Haapala.

Kanta-Hämeestä kiinni otettuna on ollut vain yksi henkilö. Aamulehden (9.3.) mukaan kyseinen mies olisi hämeenlinnalainen, 1991 syntynyt poikamies. Hämeen Sanomille Haapala ei epäillyn kotipaikkakuntaa vahvistanut.

-Haluamme suojelle uhreja viimeiseen asti. Tämä on muutenkin rankka juttu, joten emme lähde uhrien osalta paikkakuntia kertomaan. Mies on Hämeenlinnan seudulta.

Epäillyistä yhdeksällä – myöskään kantahämäläisellä – ei ole rikollista taustaa.

Maksimissaan seksuaalisesta häirinnästä voi saada vuoden vankeutta ja lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä kymmenen vuoden vankeustuomion.

Koukku heitetty tyttöjä kehumalla

Vyyhti lähti purkautumaan viime syksynä uusimaalaisen tytön tehtyä rikosilmoituksen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Miesten epäillään lähestyneen satoja 9-15-vuotiaita tyttöjä kesästä 2009 lähtien nuorten suosimissa nettipalveluissa ja keskustelufoorumeissa. Miehet ovat esiintyneet nimimerkeillä.

-Tyypillisesti kaikilla on sama linja. Keskustelut on aloitettu kehumalla ulkonäköä ja kommentoimalla kiinnostuneina keskustelua. Hyvin nopeasti on siirrytty seksuaalisviritteisiin ehdotuksiin, painostamiseen ja tapaamisyrityksiin. Osa on valitettavasti johtanut näihin tapaamisiin ja fyysisiin kontakteihin, Tero Haapala kertoo.

Miehet ovat ajaneet pitkiäkin matkoja tapaamaan tyttöjä. Seksuaaliset teot ovat tapahtuneet uhrien päivittäisympäristössä koulujen, kotien ja ostoskeskusten läheisyydessä tai miesten autoissa, maastossa sekä epäiltyjen asunnossa tai hotellissa.

Osa epäillyistä on maksanut tytöille pieniä rahasummia tai toimittanut heille alkoholijuomia ja tupakkaa palkkiona seksuaalipalveluista.

Vain jäävuoren huippu

Poliisi jatkaa hyväksikäyttösarjan tutkintaa ja pyytää hyväksikäytön tai sen yrityksen kohteeksi joutuneita ilmoittamaan tapauksista asuinpaikkakuntansa poliisille.

-Vaikka prosessi on raskas, on tärkeää saada epäillyt ja hyväksikäyttäjät kiinni, koska he voivat olla jonkun toisen kohtalona hetken päästä.

-Tämä selvitystyö on kuitenkin vain jäävuoren huippu. Saalistajia on netissä hyvin paljon enemmän, KRP:n rikosylikomisario Tero Haapala toteaa.

Poliisi kehottaa nuoria ja lapsia keskustelemaan netissä havaitsemistaan hyväksikäyttöön viittaavista kontaktiyrityksistä myös vanhempiensa kanssa. (HäSa, STT)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic