Uutiset

Hyväntekijänä esiintynyt Brother Christmas syyttää mustamaalauskampanjasta ja kiistää syytteet – Yhdistystä epäillään rahankeräys- ja kirjanpitorikoksista

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi Brother Christmas -yhdistystä koskevan esitutkinnan.
Hyväntekeväisyyttä harjoittava Brother Christmas, eli Ari Koponen, piti tiedotustilaisuuden huhtikuussa, jossa hän kiisti yhdistyksensä väärinkäytökset. Kuva: Joel Maisalmi / arkisto

Hyväntekeväisyyden harjoittajana Brother Christmas -nimellä esiintyneen Ari Koposen yhdistystä epäillään kolmesta rahankeräysrikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on saanut esitutkinnan valmiiksi ja tiedotti asiasta maanantaina.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Ari Koponen kiistää väärinkäytösepäilyt.

– Kiistän kaikkien tällaisten väitteiden paikkansapitävyyden, Koponen sanoo lähettämässään tiedotteessa.

Poliisi on tutkinut Brother Christmas -yhdistyksen toimintaa vuosilta 2016–2017.

– Tilikaudella 2017 yhdistyksen pankkitilillä on ollut yhteensä 764 kappaletta maksuja, yhteismäärältään 867 982,12 euroa. Esitutkinnassa on selvinnyt, että yhteensä 471:stä maksusta, yhteismäärältään 390 091,25 euroa puuttui kirjanpitolain mukainen tosite, tai kirjanpitolain mukainen peruste, Itä-Uudenmaan poliisin talousrikostutkintayksikkö kertoo törkeän kirjanpitorikosepäilyn taustoista.

Rahankeräysrikoksiin yhdistys on poliisin mukaan syyllistynyt, kun ei ole hankkinut rahankeräyskampanjoihinsa rahankeräyslupia.

Ennen poliisitutkintaa Brother Christmas teetti omasta toimeksiannostaan hallinnollisen tarkastuksen.

– Tilintarkastusyhteisö RSM Finland Oy:n tekemässä tarkastuksessa ei löytynyt minkäänlaisia laittomuuksia eikä esimerkiksi tilisiirtoja muille kuin avuntarvitsijoille, Koponen toteaa tiedotteessaan.

Hänen mielestään kyse on hänestä ja yhdistyksestä julkaistuista perättömistä kirjoituksista ja mustamaalauskampanjasta.

– Poliisihallitus on keskeyttänyt uusimman rahankeruuluvan käsittelyn, joten yhdistykseni toiminta on miltei kokonaan seisahduksissa, Koponen sanoo tiedotteessa.

 

Juttua on muokattu kello 14.55. Ari Koposen mielestä kyse on perättömistä kirjoituksista ja mustamaalauskampanjasta.