fbpx
Uutiset

Hyvästi mustat ja muun väriset

Olen sinisilmäisesti kuvitellut, että kun lajittelen tunnollisesti jätteitä, olen tekemässä yhteistä hyvää ja parempaa elinympäristöä. Ja maailma pelastuu.

Biojäte mustaan ja muut muun väriseen. Elämä on lajittelua.

Mitä vielä!

Maanantai-iltaisen TV1:n MOT:n katsottuani en ole mistään varma. Tv-kameran lahjomaton silmä paljasti, että Karanojan jätteenkäsittelylaitoksen kone työnsi hihnalta sivuun vain joka kolmannen mustan pussin, ja niinpä toimittaja saattoikin voitonriemuisena todeta ilmeisesti merkittävän yhteiskunnallisen paljastuksen:

“Kuvausta edeltävänä päivänä Kiertokapula oli kuitenkin päättänyt lopultakin lopettaa tämän rumban. Vaivannäköön ja kustannuksiin nähden biojätteen kertymä jäi kovin pieneksi, vain 1500 tonniin vuodessa. Katsottiin, että yhtä hyvin mustat pussit voi heittää suoraan kaatopaikan penkkaan. Vain Hämeenlinna pakkaa vielä jätteensä kaksiin pusseihin.”

Ja kukahan sitä vaivaa on nähnyt?

Taas on oikein televisiossa julistettu, että me hämeenlinnalaiset olemme niin tyhmiä, että tuhraamme turhaan mustien ja “valkeiden” pussien kanssa.

Onneksi sentään työkaveri sermin takaa huikkaa, että kyllä Hausjärvelläkin.

Olikohan ohjelman nimi sittenkin Mitä Oli Hutkittava?

Musta-valkeapussijärjestelmä tuntui aluksi kummalliselta, koska en yksinkertaisena uskonut, että lajittelukone osaisi erotella mustat biojätepussit ja muun väriset sekajätepussit.

Nyt kiikutan jo varmaan unissanikin mustia ja kirjavia pusseja jätepönttöön.

Kaikki jäte menee aikanaan samaan kasaan – ei penkkaan, vaan ajanmukaiseen polttolaitokseen. Sitä odoteteltassa biojätteiden erilliskeräily viritellään uudelleen.

Ensi vuoden alussa alkaa Kiertokapulan alueella biojätteen erilliskeräys. Samalla musta-vaaleapussijärjestelmästä luovutaan.

Kevääksi on taas yksi puuha lisää: pitää hankkia kunnollinen kompostori.

Vielä kun voisi olla varma siitä, että (lasi)pullot, patterit, paperit, pahvit ja peltipurkit menevät lajitteluastioistaan ihan oikeasti kierrätykseen.

Muovipullojen ja kaikenlaisten kanistereiden kierrätyskin olisi mukava yllätys, mutta ainakaan minä en ole löytänyt niiden keräilypaikkaa tikullakaan.

Nöyrä toive: kehittäkää sellainen jätesysteemi, joka toimii edes kymmenen vuotta, niin ei tarvitse opetella aina vain uutta. Tulee meinaan kalliiksikin systeemien alituinen vaihtelu.

Jätteenpoltto on monille paha sana, suoranainen mörkö.

On luvattu, että Karanojalle suunnitellun jätteenpolttolaitoksen päästöt jäävät niin pieniksi, ettei niillä ole vaikutusta ihmisten terveyteen tai viihtyvyyteen. On siis luvattu!

Nyt odotetaan Kiertokapulan lopullista päätöstä laitoksen rakentajasta. Mitä enää voitetaan, jos laitos viivästyy? Ei mitään. Jotakin jätteille on tehtävä.

Ja sitä paitsi, onhan Hämeenlinnasta ehkä tulossa valtakunnallinen jätteenpolton keskus. Pääkaupunkiseudunkin roskat kuskataan mahdollisesti näille nurkille poltettavaksi. On sitten varmaan hieno lämmitellä Helsingin herrojen jätöksillä.

Menot