Uutiset

Hyvästit löyhkääville vaatteille

Työryhmä haluaa kieltää tupakoinnin ravintoloiden tarjoilutiloissa. Jatkossa tupakkaa saisi kärytellä vain erillisessä huoneessa, jonne ei tarjoiltaisi ruokaa eikä juomaa. Tupakkalain muutosehdotuksen tarkoitus on ehkäistä ravintolatyöntekijöiden altistuminen savulle.

Ehdotusta on vaikea ryhtyä vastustamaan. Tupakoitsijat eivät voi vedota edes omaa ruumista koskevaan itsemääräämisoikeuteen. Vaikka oman terveytensä saisikin pilata, muiden ei. Ravintolatyöntekijöillä on eittämättä oikeus työskennellä vailla harmaana ilmassa leijuvaa terveysriskiä.

Pienimpien pubien on arveltu kärsivän mahdollisesta uudistuksesta. Tupakkakopin rakentaminen on tyyriinpuoleista, joten jotkut baarit saattavat sulkea ovensa ennemmin kuin ryhtyä muutostöihin.

Mahtaa siis pänniä sitä pubinpitäjää, joka työllistää vain itsensä ja polttaa itsekin. Niin että kiitos vain terveyteni suojelemisesta, mutta elinkeino minulta nyt saattaa mennä.

Yleensä ravintolaseurueessa on vähintään yksi tupakoitsija, joka polttaa baarissa mutta ei muulloin. Tällaista tuuritupakointia lakimuutos varmasti vähentäisi.

Paatuneimmatkin tupakoitsijat varmasti tottuisivat muutokseen nopeasti. Jonain päivänä voi tuntua naurettavalta, että suomalaisissa ravintoloissa on joskus saanut polttaa.

Yksi uudistuksen hyvistä puolista olisi, että vaatekerta ei löyhkäisi baari-illan jälkeen alushousuja myöten tupakalle.

Plussista huolimatta mietityttää, mitä muutos toisi tullessaan. Tupakkahuoneet olisivat luultavasti aina täynnä, vaikka kukaan ei jäisikään niihin viettämään aikaa. Baarien edustat taas voisivat muuttua levottomiksi. Usean kymmenen ihmisen tupakkakerhot ravintoloiden edustoilla aiheuttaisivat varmasti melua ja tukkisivat jalkakäytävän. Mitä mieltä siitä ovat esimerkiksi ne, jotka asuvat ravintolan yläkerrassa?

Tupakoitsijat eivät järjesty joukoksi, joka vaatii oikeuksia itselleen. Tupakointia puolustavat argumentit voi lytätä terveystiedolla viidessä sekunnissa.

Siitä huolimatta hiljaista vastustusta lakimuutosehdotus herättää. Tupakoitsijat eivät halua kammioon, jossa heitä voi ihmetellä. Se on taas uusi askel kohti tilannetta, jossa jokaista ihannekansalaisen kuvasta poikkeavaa voi osoittaa sormella. Ihannekansalainen on tietysti se, joka käy pitkillä juoksulenkeillä, seuraa ravintoympyrää orjallisesti ja katsoo televisiostakin vain ajankohtaisohjelmia.

Tupakoitsijoita tukee tässäkin tilanteessa laajapohjaisempi, mutta yhtä hiljainen Miksi kaikki hauska kielletään -puolue. Tätä puoluetta mietityttää, milloin kiellot oikein loppuvat. Kielletäänkö tupakka lopulta kokonaan? Kielletäänkö saunakaljat? Kielletäänkö todellakin kaikki hauska?

Vastaukseksi on esitetty, että ei kielletä – jos nimittäin sattuu pitämään hauskana lenkkejä, ravintoympyrää ja ajankohtaisohjelmia.

Tupakointia puolustavat argumentit voi lytätä terveystiedolla viidessä sekunnissa.

Päivän lehti

12.7.2020