Uutiset

Hyvästit rahapuulle

Asetelman symboliikassa ei ollut mitään hienovaraista. Se pisti kirjaimellisesti silmään. Keittiönpöydän reunalla vuosia viihtynyt ja hissukseen kasvanut rahapuu (C
rassula
ovata, tunnetaan myös nimellä paratiisipuu) alkoi voida huonosti.

Ensimmäisestä otteensa hellittäneestä lehdestä tuli mieleen Irlanti. Kauempaa kukkaa katsellessa muutos ei vaikuttanut kummoiselta. Seuraava lattialta löytynyt lehti sai tietenkin nimekseen Portugali. Tämänkin menetyksen kanssa pystyi elämään. Viherkasvi sai jäädä sijoilleen.

Pysähdyttävä oli se päivä, jolloin kukasta lohkesi kokonainen puuvartinen oksa. Oliko tässä nyt esteettisen vaikutelman täysin romahduttava Kreikka? Jäljelle jäi vain muutama vahva oksa, ilmiselvät Saksa ja Ranska.

Heiveröisempien oksien kärjissä sinnitteli vielä muutama vaaleamman vihreä yksittäinen lehti. Joukosta erottui lainavakuuksien perään huuteleva Suomi. Esimerkki innoitti ruukun toisella reunalla rimpuilevia Itävaltaa ja Hollantia. Pikkuhiljaa sooloilijatkin luovuttivat. Mullan kaikki elinvoima oli varattu Saksalle ja Ranskalle.

Euroopan rahapuu oli aikoinaan hankittu viherpeukuttomaan taloon ennen kaikkea helppohoitoisuutensa takia. Sopivasti maakohtaisen talouskurin vettä ja riittävästi unionin valvovaa valoa, kuuluivat yksinkertaiset hoito-ohjeet.

Suotuisissa olosuhteissa mestarihortonomi olisi kenties onnistunut kasvattamaan rahapuusta useita metrejä korkean mahtikasvin, mutta amatööreiltä loppuivat keinot muutamaan äkkiväärään muutokseen kasvuympäristössä.

Tänään EU:n talousvaliokunta kokoontuu Brysseliin pohtimaan keinoja rahapuun virvoittamiseksi. Ammattilaiset ovat huudelleet jo hyvän tovin kriisin hallitun hoitamisen nimeen, mutta tehoteot ovat antaneet odotuttaa itseään.

Mistään kaupasta ei ole löytynyt sellaista Substralia, joka lisää multaan jatkuvan kasvun takaavat aineosat ja rauhoittaa kasvin ympärillä tuivertavat markkinatuulet. Raatokärpästen sisäpoliittinen ininä on herättänyt kysymyksen, eikö kasvin tärkein tavoite olekaan tehdä kaunista kukkaa? Tai ainakin sinnitellä hengissä seuraavan kasvukauden alkuun?

Pidimme jo oman kasvimme hautajaiset. Niitä ei sentään tarvinnut järjestää salaa, epäonnistumista häpeillen, sillä viime päivinä on puhuttu Euroopan rahapuun mahdollisesta kuolemasta meidän keittiönpöytääkin merkittävämmillä foorumeilla.

Kompostiin kannetun C
rassula ovatan tilalle ei tehnyt mieli hankkia toista samanlaista. Rahapuulla ja uudella tulokkaalla ei ole muuta yhteistä kuin vihreä väri. Tulitikkukaktus on epämääräinen hässäkkä – kyllä, stidimäistä – kasvustoa. On mahdotonta sanoa, mistä kasvi alkaa, mihin loppuu ja mikä ihmeliima pitää sen kasassa.

Tämä kukka sai lempinimekseen Suomen hallitus. Aika näyttää kuinka sen käy.

Päivän lehti

5.6.2020