Kolumnit Uutiset

Hyvät ja huonot uutiset paikkojen vähennyksistä

Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijamäärää vähennetään vuoteen 2016 mennessä 3 150 opiskelijalla. Ammattikoulu on yhä useamman toisen asteen opintoihin hakevan nuoren ensimmäinen vaihtoehto.

Paljon tunkua tuntuu olevan aloille, joissa on jo valmiiksi vain vähän aloituspaikkoja. Yksi niistä on audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto, jota itse opiskelen.

Paikkojen vähennykset eivät onneksi koske enää minua, sillä valmistun ammattiin tänä keväänä. Olen kuullut ihmisten puhuvan, että viestinnän alalta tullaan jossain vaiheessa vähentämään runsaasti aloituspaikkoja.

Töitä kun on tarjolla vain harvoille valmistuneille media-assistenteille. Halukkaita kuitenkin alaa opiskelemaan olisi, jopa satoja vuodessa.

Onneksi Kanta-Hämeessä koulutuspaikkojen vähennys jäi selvästi odotettua pienemmäksi. Hämeenlinnan ammattiopisto Tavastiaan on paljon pyrkijöitä jatkossakin.

Nuoren näkökulmasta tuntuu kurjalta, että valtion säästökohteena ovat nuoret. Nuorten syrjäytyminen on paha ongelma, eikä sitä auta aina vain huonompi mahdollisuus päästä kouluun sisään.

Jos nuori tietää jo valmiiksi, ettei hänellä ole mahdollisuuksia päästä ammattikouluun, hän hakee opiskelemaan sellaiseen lukioon, johon ei vaadita korkeita arvosanoja.

Jotkut lukiot jopa kalastelevat opiskelijoita mainostamalla matalaa keskiarvorajaa. Pieniin lukioihin saattaa päästä alle kuuden keskiarvolla.

Kaikkihan sen ymmärtävät, ettei lukiossa jaksa opiskella, jos ei ole yläasteellakaan jaksanut. Lukioiden arvosanojen keskiarvo vain madaltuu ja huononee tällaisten opiskelijoiden lisääntyessä.

Kun opiskelija valmistuu lukiosta tyydyttävillä arvosanoilla, ei hän pääse opiskelemaan huonolla todistuksellaan minnekään. Kolme vuotta lukiossa oli siis täysin turhaa, ja saman ajan olisi voinut kuluttaa ammattia opiskellen.

Silloin olisi edes jonkinlainen pohja tulevaisuutta varten. Koulutuspaikkojen vähennyksillä kuitenkin vaikeutetaan huonommilla arvosanoilla hakevien nuorten pääsy kouluun.

Onneksi tietyillä alueilla paikkojen määrä on vastaavasti lisääntynyt. Itse opiskelen Hyria Koulutuksessa, ja siellä aloituspaikkoja lisättiin monella sadalla.

Hyriaan on myös huomattavan paljon hakijoita joka vuosi. Paikkojen lisäys osui siis mielestäni oikeaan paikkaan. Lapista paikkoja vähennettiin Suomen mittakaavassa eniten, mutta onko siellä toisaalta hakijoitakaan?

Ei ainakaan yhtä paljon kuin etelässä. Pääkaupunkiseudulle taas lisättiin paikkoja huomattava määrä.

Vuonna 2016 aloituspaikkoja tulee olemaan Uudellamaalla jopa 78 prosentille hakijoista. Lapista kannattaa siis hakea opiskelemaan lähemmäs pääkaupunkiseutua.

Sehän on pelkästään positiivinen asia, että lähdetään aloittamaan elämä uudessa suuremmassa kaupungissa. Silloin ei jämähdä vahingossa koko elämäkseen samoille kulmille.