Kolumnit Uutiset

Hyviä kysymyksiä, arvoisa parlamentti

Jos viime perjantaina eduskunnassa kokoontunut Nuorten parlamentti saisi päättää, Suomessa lopetettaisiin tupakan myynti kokonaan. Koulujen kesälomat puolestaan siirrettäisiin alkamaan viikkoa ennen juhannusta ja päättymään elo-syyskuun vaihteessa.

Äänestysluvut muutosten puolesta olivat selkeän yksiselitteiset.

Kymmenettä kertaa koolla ollut Nuorten parlamentti toi eduskuntasalin täyteen yläkouluikäisiä nuoria eri puolilta Suomea. Heidän kyselytuntinsa oli virkistävän asiapitoinen ja ajankohtainen.

Ministereiltä kysyttiin Suomen vaikean taloustilanteen vaikutuksista nuoriin ja ilmastonmuutoksen torjumiseen käytettävistä keinoista, vaadittiin maahanmuuttajien entistä tehokkaampaa kotoutusta ja udeltiin Suomen kantaa siihen, jos Schengenin sopimus raukeaa.

Vaikka kysymykset olivat varmastikin etukäteen koulussa opettajien johdolla mietittyjä, muutama niistä yllätti suoruudellaan. Myös ministereiden vastaukset olivat enimmäkseen sellaisia, että toivoisi heidän käyttävän samanlaista selkokieltä myös muutoin eduskunnassa puhuessaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) joutui odotetusti vastaamaan kysymykseen, miksi koulutuksesta leikataan. Vastauskaan ei yllättänyt. Sipilä vetosi siihen, että 4 miljardin säästöjä etsittäessä on jouduttu kajoamaan moneen kipeäänkin kohteeseen. Hän lisäsi kuitenkin uskovansa, että koulutusjärjestelmämme selviää leikkauksista huolimatta.

Joissakin kysymyksissä tuotiin esiin myös ihan mielenkiintoisia ehdotuksia. Esimerkiksi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sai evästystä digitaalisten liikuntasovellusten ja aktiivisuusrannekkeiden käyttöönottoon kouluissa.

Ministeri itse puolestaan tarjosi digitalisaatiota ja sen myötä etäopetusta ratkaisuksi pienten koulujen monipuolisen kieltenopetuksen turvaamiseksi. Koulujen lomien siirtoa hän ei sen sijaan luvannut, mutta lupasi, että keskustelu aiheesta jatkuu.

Suora kysymys kuului, haluaako hallitus oikeasti kuulla nuorten mielipiteitä ja ottaa ne huomioon. Sipilä ei vastannut yhtä suoraan, vaan viittasi yli sukupolvien käytävän vuoropuhelun tärkeyteen ja hallitusohjelman visioon Suomesta vuonna 2025.

14-vuotias poika huomautti, ettei hänellä ole oikeutta äänestää ja oikeudetkin ovat samalla tasolla kuin pikkulapsena. Toivoa kuitenkin sopii, ettei nuorten parlamenttia koeta teatteriksi, vaan fiksujen nuorten puheenvuorot jäävät muhimaan ministereiden mieliin.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic