Uutiset

Hyvinvointiverkosto iski kättä Venäjän hätätilaministeriössä

Hämeenlinnasta toimiva Kansallinen hyvinvointiverkosto on tehnyt yhteistyösopimuksen Venäjän hätätilaministeriön kanssa. Sopimus on allekirjoitettu Pietarissa.

Hyvinvointiverkoston vetäjät sanovat, että Venäjä haluaa pitkäaikaisia kumppanuuksia Suomen kanssa.

-Hätätilaministeriö on kiinnostunut meistä, koska hankkeeseen kuuluu meiltä eri alueita. He saavat yhdeltä luukulta kerralla useita palasia, kertoo verkoston aluekehittäjä Anu Saarinen.

Se, että kumppani on nimenomaan maan hätätilaministeriö, saattaa ihmetyttää. Verkostokoordinaattori Outi Myllymaa selittää kumppania sillä, että monet yhteistyöhön liittyvät asiat ovat Venäjällä hätätilaministeriön vastuulla. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi kriisien selvittäminen ja esteetön liikkuminen.

Venäjällä ala on myös pitkälle viranomaisten vetämä. Suomessa hyvinvointiverkoston yksi tavoite on kehittää julkisten ja yksityisten alojen yhteistyötä ja verkottumista.

-Venäläiset ovat sanoneet, että perustavat alan hyvinvointiklusterin Pietariin, Saarinen sanoo.

Yhteistyösopimus sisältää muun muassa tietojenvaihtoa, koulutus-, harjoittelu- ja kokemusvaihtoa sekä tutkijayhteistyötä. Yhdessä käsitellään muun muassa esteettömyyttä, asumista, sertifiointeja ja rekisteröintejä. Venäjän-viennissä sertifioinnit ovat hyvin tärkeitä.

Virallinen?kumppani etu

-Venäjällä arvostetaan virallisia yhteistyösopimuksia. On iso etu, että meillä on yhteistyökumppani, Myllymaa toteaa.

Pienetkin suomalaiset yritykset ovat käynnistäneet vientiä Pietariin, jossa markkinat ovat monella alalla lähes yhtä suuret kuin koko Suomessa. Venäläiset taas ovat erittäin innostuneet matkailusta Suomeen. Täältä he hakevat usein juuri hyvinvointialaan liittyviä palveluja, joita ei välttämättä ole edes tarjolla omassa maassa.

Hyvinvointiverkosto on solminut suhteita myös Arabiemiraatteihin, jossa se on käynyt vierailulla. Arabiemiraateista valmistellaan tänä vuonna vierailua Suomeen.

-Arabiemiraateissa halutaan suomalaisia palvelumalleja. He ovat hyvin kiinnostuneita esimerkiksi hyvinvointisairauksien ennaltaehkäisystä. Se avaa mahdollisuuksia myös liiketoimintaan, Myllymaa kertoo.

Kansallinen hyvinvointiverkosto on työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama valtakunnallinen hanke, jota hallinnoi Hämeenlinnan seudun alueellinen elinkeinoyhtiö Kehke. Hanke on kestänyt kaksi vuotta ja sitä näillä näkymin jatketaan vuoden 2013 loppuun.

-Siirryimme elinkeinoministeriön elinkeino- ja innovaatio-osastona alaisuuteen tämän vuoden alusta, Myllymaa kertoo tyytyväisenä hankkeen luonteen arvioimisesta. (HäSa)