Uutiset

Idänpään väki sai yhteisen olohuoneen

Idänpään uuden asukastuvan ovi käy ja sisääntulija kyselee, koska visailu alkaa.

Iltapäivisin järjestetty ohjelma visailusta tuolijumppaan sekä hetki kahvikupin ääressä saavat lähiseudun asukkaat poikkeamaan. Vielä hieman harvakseltaan, mutta toiminnan vakiintuessa ja sanan levitessä toivottavasti nykyistä tiheämpään.

– Minä tykkään, kun on tällainen paikka. Täällä on paljon yksinäisiä ihmisiä, joille asukastuvassa käyminen tarjoaa virkistystä ja seurustelua. Itsekin tykkään käydä täällä, kun mies on töissä, kertoo naapurustossa asuva Sisko Koski.

Toinen lähitalojen asukas kiittelee mukavia ihmisiä, lehdenlukumahdollisuutta sekä kahvin ja pikkupurtavan edullisia hintoja.

Ohjelma monipuolistuu
Harakkamäki 2:n kerrostalon alakerran asukastupa on ollut avoinna nyt lähes kuukauden päivät.

Takavuosinakin asukkaiden kohtaamispaikkana toiminut tila on saanut remontissa valoisan ilmeen sekä uutta kalustusta. Ovet ovat avoinna arkisin joka päivä kello 11:stä eteenpäin.

– Alueelle on haluttu omaa kohtaamispaikkaa ja nyt ovet ovat avoinna kaikille ja kaikenikäisille, kertoo kaupungin lähiötyön sosiaaliohjaaja Tarja Säynäjoki.

Tilan emäntänä työskentelee Sirpa Oksanen. Hänen lisäkseen paikalla voi olla myös vaihtuvia harjoittelijoita.

– Vielä tuntuu ihmisillä olevan pieni kynnys tulla paikalle tai osallistua. Siitä on kuitenkin tykätty, että joka päivä on jotakin ohjelmaa. Siihen ei ole tietenkään pakko osallistua, vaan voi vaikka vain sivusta seurata, Oksanen kertoo.

Netti, pelejä, lehtiä, seuraa
Asukastuvassa voi pistäytyä esimerkiksi hakemaan tietoa internetistä, maksamaan tietokoneella laskuja, katsomaan televisiota, lukemaan lehtiä, pelaamaan tai muuten vain seurustelemaan.

Asukastuvan hyllystä löytyy jo nyt esimerkiksi päivän Hämeen Sanomat, aikakauslehtiä, kirjoja, pelejä ja leluja.

– Jos joku haluaa lahjoittaa esimerkiksi vanhoja leluja, kirjoja, askartelutarvikkeita tai vaikkapa käsityölehtiä, otamme niitä mielihyvin vastaan.

Tarja Säynäjoen mukaan alkuun vähän kokeillaan, mikä asukkaita kiinnostaa. Pikku hiljaa ohjelma lisääntyy ja monipuolistuu. Esimerkiksi huhtikuussa on alkamassa perhekerho pienten lasten vanhemmille. Myös erilaisia teemapäiviä on mahdollisuus järjestää.

– Jos asukkailla on toiveita ja ideoita, nyt kannattaa niitä esittää. Nykyinen ohjelma on laadittu sen mukaan, mitä eniten on toivottu.

Keväällä 25. toukokuuta vietetään samanaikaisesti lähiöpäivää Itäisessä lähiökeskuksessa Katumalla, Läntisessä lähiökeskuksen alueella Jukolan Lintukodossa ja Idänpään asukastuvassa Harakkamäessä.

– Näihin tapahtumiin haastamme mukaan myös eri toimijoita. Seurakunta, kirjasto, koulut ja päiväkodit ovat olleet mukana tavalla tai toisella. Asukkaat taas voivat pystyttää omia kirpparipöytiään. Muille lähiöpäivä on jo tuttu juttu, mutta täällä Idänpäässä sitä kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa, Säynäjoki luettelee. (HäSa)

Idänpään asukastupa, osoitteessa Harakkamäki 2 B 11, avoinna ma ja pe klo 11-15, ti-to klo 11-17.