Uutiset

Idea Kantolan tapahtumapuistosta ihastuttaa

Hämeenlinnalaiset ovat nähneet muutaman yön ajan märkiä unia maailman megatähdistä konsertoimassa Kantolanniemessä, kun Kehittämiskeskus oy Hämeen kehittelemä hanke tapahtumapuistosta julkistettiin. Myös apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo on innoissaan ideasta.

– Ajatus on tosi hieno, mutta päätöksiä ei ole vielä olemassa, hän kuitenkin toppuuttelee.

Tapahtumapuistoa on alustavasti esitelty kaupunginhallitukselle, mutta viralliset selvitykset puuttuvat. Niiden tekemiseen tarvitaan projektiryhmä.

HämeEventin tekemien alustavien kustannusarvioiden mukaan alueen raivaaminen maksaisi noin 10 000 ja maaperän puhdistus halvimmillaan 100 000 euroa. Näihin summiin hanke ei Isosuon mukaan kaadu, mutta jos aluetta muotoillaan ja maata muokataan, puhutaan jo muutamasta miljoonasta.

– Silloin se on samanlainen investointi kuin meidän muutkin investoinnit ja sen on tultava normaalisti kaupungin budjetin kautta.

Isuosuo pitää melko epätodennäköisenä, että Kantola lyö itsensä Suomen tapahtumakartalle jo ensi kesänä.

Tapahtuman sisältö paikkaa tärkeämpi

Tapahtumapuisto sijoittuu pääosin Osuuskunta Tradeka-yhtymän ja kaupungin maalle. Maanomistajien lisäksi neuvotteluja on käytävä tapahtumajärjestäjien kanssa.

Wanaja Festivalin promoottori Mikko Hanssonin mielestä tapahtumapuistossa on sinänsä ideaa, mutta omaa juhlaansa hän ei Kantolaan osaa kuvitella.

– Linnanpuisto on jumalattoman upea, yksi Suomen hienoimmista festaripaikoista. Faktaa on sekin, ettei Wanaja Festivalia ole vielä kertaakaan myyty ihan loppuun. Ei viisi kertaa isompi paikka tule lisäämään kävijämäärää, ihmisiä houkuttelee sisältö, sanoo Hansson.

Linnajazzin taiteellisesta johtajasta Timo Lehdosta on sääli, jos Hämeenlinnan perinteisiä kesätapahtumia aletaan keskittää yhteen kohteeseen. Hänestä Linnajazzin pääkonsertti ei ole pääkonsertti ilman picnicnurmikkoa ja linnaa.

– Mutta koska Hämeenlinna on Etelä-Suomen risteyskaupunki, kannattaa Kantolan mahdollisuus tutkia. Olisi tietenkin mahtavaa, jos siellä järjestettäisiin megakonsertteja, Lehto sanoo.

Elomessut elää Hämeenkaaren mukaan

Tapahtui Kantolassa kevään aikana mitä tahansa, järjestetään sekä Wanaja Festival että Linnajazzin päätöskonsertti ensi kesänä Linnanpuistossa. Vanhan mallin mukaan jatkaa myös Elomessut Hämeensaaressa.

– Elomessujen pitopaikka nivoutuu yhteen uuden liikuntahallin rakentamisen kanssa. Se on meille lähtölaukaus, kun Hämeenkaarta aletaan purkaa. Siihen mennee vuosi pari, sanoo Hämeen Messut oy:n toimitusjohtaja Kari Markkanen.

Markkanen pitää kuitenkin Kantolan alueen kehittämisen erittäin myönteisenä asiana.

– Näen pelkkiä mahdollisuuksia, jos siitä saadaan toimiva alue järkevillä kustannuksilla.

Yrittäjätkin myötämielisiä

Sotkanrannan satamayrittäjä Pekka Tammela on puhunut jo vuosia, kuinka Kantolanniemi ei kaipaa asuinrakennuksia vaan jotakin sen nykyluonteelle sopivampaan. Tapahtumapuisto on hänen mielestään juuri sitä.

– Ei muuta kuin toimeen vaan! Alue on muodoltaan tavallaan ihan valmis. Tarvitaan vain pintarakentamista ja rantojen putsaamista. Paikka on logistisestikin häiriötön, liikenne tulee suoraan pääteiltä ja nuorisotapahtumat saisivat vähän lääniä ympärilleen, luettelee Tammela.

Sotkanrannasta tulisi tapahtumapuiston rajanaapuri, mikä sopii Tammelalle hyvin. Hän kuitenkin toivoo, että kaupunki tekisi päätöksiä mahdollisimman nopeasti, sillä yrityksen vuokrasopimus on katkolla vuoden päästä.

Alustavissa suunnitelmissa Tammelaa epäilyttää vain raivaustyön kustannusarvio.

– Nämä puskat ovat meille tuttuja. Laittaisin siihen nollan perään.

Lujabetonilla on vuokrasopimus Tradekan kanssa. HämeEventin suunnitelmissa tapahtumapuisto leikkaa osan Lujabetonin ulkona olevasta tuotevarastosta. Yksikönjohtaja Kari Turusen mukaan sopimuksia solmitaan ja puretaan normaalien ehtojen mukaan.

– Nämä ovat järjestelykysymyksiä. Emme ole missään tapauksessa hanketta vastaan, Turunen sanoo. (HäSa)