Uutiset

Idi Aminista tehdään Hollywood-elokuva

Keskiafrikkalaisen Ugandan hirmuhallitsijasta Idi Aminista tehdään Hollywood-elokuva, jossa vuosina 1971-79 hallinnutta diktaattoria esittää amerikkalaisnäyttelijä Forest Whitaker.
The Last King of Scotland -elokuva perustuu Giles Fodenin samannimiseen romaaniin. Romaani on saanut nimensä Aminin epärealistisesta halusta nousta Skotlannin kuninkaaksi.

Elokuvan ohjaa Kevin Macdonald, joka voitti vuonna 2000 parhaan dokumenttielokuvan Oscarin Münchenin olympialaisten panttivankitragediasta kertoneella elokuvallaan One Day in September.

Elokuvan keskushahmona on Idi Aminin skotlantilainen henkilääkäri Nicholas Garrigan, jota esittää skottinäyttelijä James McAvoy. Elokuvassa esiintyy myös X-Files -televisiosarjasta tuttu Gillian Anderson. Hän näyttelee sairaanhoitajaa, johon lääkäri Garrigan rakastuu.

Elokuvan kuvaukset ovat jo käynnissä Ugandassa, ja ensi-iltansa se saa ensi vuoden heinäkuussa.

Aminin kahdeksanvuotisen valtakauden aikana surmattiin noin 300 000-500 000 ugandalaista. Amin itse kuoli maanpaossa Saudi-Arabiassa vuonna 2003. (STT)

Herkkä 2000-luvun mies jyrää machomallit alleen
Machot rambomiehet ovat nykyisin uhanalainen laji. Miehet valitsevat estottomasti ylleen vaaleanpunaisia kauluspaitoja ja klubikenkiä, pikemmin kuin tarttuvat perheen supersankarin rooliin, kertoi ranskalainen markkinointi- ja tyylikonsultti Nelli Rodi tiistaina muotiteollisuuden tulevaisuusseminaarissa Pariisissa.

Rodin johtama tutkimus käsitteli 20-25-vuotiaita miehiä Euroopasta, Kiinasta ja Yhdysvalloista.

– Maskuliinisuuden ideaali on muuttunut. Perinteiset miehiset arvot kuten auktoriteetti, erehtymättömyys, viriiliys ja voima ovat kääntyneet täysin päälaelleen, kertoi puolestaan pääjohtaja Pierre Francois Le Louet tutkimuksen tilanneelta Fashion Group Internationalilta.

Nykyajan miehet ovat sen sijaan luovia, herkkiä ja monipuolisia – myös pukeutumisessaan. Tämä on huomattu myös viime vuosina Pariisin ja Milanon catwalkeilla.

Arnold Schwarzenegger ja Sylvester Stallone -imagot korvautuvat 2000-luvun miehellä, joka ei tahdo enää olla supersankari. Sen sijaan uudella miehenmallilla on sisua olla oma itsensä ja testata omia rajojaan.

Tutkimuksessa sosiologit analysoivat muiden asiantuntijodien kanssa kolmen kuukauden ajan 150 aikakauslehteä ja kirjaa sekä 146 internetsivustoa. Samalla haastateltiin tusinaa asiantuntijaa Euroopasta, Yhdysvalloista ja Kiinasta. Kohderyhmänä oli 20-35-vuotiaat miehet.

– Perinteisen miehen malli elää vielä Kiinassa eikä ole poistumassa vielä aikoihin minnekään, Le Louet sanoi.
Sen sijaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa malli toisenlaisesta uudenajan miehestä on jo tosiasia. (STT- AFP)

Paparazzit joutuvat ahtaalle Los Angelesissa
Los Angelesin syyttäjät ja poliisit aloittavat tutkimuksen, syyllistyvätkö kaupungin paparazzit rikolliseen toimintaan vehkeillessään kuvia julkimoista. Viranomaiset epäilevät, että julkkiksia valokuvaavat suunnittelevat ja toimivat yhdessä saadakseen tähdistä kuvia, joita myyvät lehdille kovaan hintaan.

Tarkoituksena on kartoittaa, syyllistyvätkö kuvaajat rikolliseen toimintaan ja toimivatko he yhdessä. Erityisesti on kyse tilanteista, joissa paparazzit ovat kuvanneet itse provosoimiaan tappeluita tai auto-onnettomuuksia, jotka kuvaajat ovat itse ajojahdillaan aiheuttaneet. Tällaisista kuvista saatu taloudellinen hyöty on huomattava.

Kuvaajien ”salaliittojahti” nousi taas esille viime viikolla, kun amerikkalainen teinitähti Lindsay Lohan, 18, ja häntä jahdannut paparazzi törmäsivät keskenään kolarissa Los Angelesissa. Viranomaisten mukaan kuvaajien provokaatiot ovat moninkertaistuneet jo kuukausia aiemmin.

– Tietyissä tapauksissa valokuvaaja on ylittänyt rikollisen käyttäytymisen rajan, kertoi torstaina tutkimusjohtaja William Hodgman Los Angelesin piirisyyttäjän rikososastolta.
Yhä useammat paparazzit yrittävät saada paremmin myyviä kuvia jahtaamalla julkimoita autoilla tai moottoripyörillä kaupungin kaduilla. Taktiikkana on ajaa useamman valokuvaajan letkassa ja lopulta piirittää tähden auto ruuhkassa toisten kuvatessa. Jotkut yrittävät jopa suistaa julkkisten autoja tieltä, poliisi kertoo.

Jos valokuvaajien tiedetään suunnitelleen provokaatioita yhdessä etukäteen, kyseessä on vielä törkeämpi rikos. Poliisi ja syyttäjäviranomaiset aikovat tarkkailla paparazzien toimia ja nostaa tästedes heitä vastaan enemmän ja tarkempia syytteitä. (STT)

Päivän lehti

16.7.2020