Uutiset

Ihan ministi ylpeä!

Akaalaisen Jarno Jussilan vuoden 1971 kirkkaan vihreä Mini sai sunnuntaina Pihan kaunein -tittelin.

Titteli myönnettiin Autokylä Mobilian Minien keväänavauksessa. Paikalle oli tullut 52 erilaista Miniä.

-Totta kai olen ylpeä! Olen käynyt näissä kokoontumisissa useamman vuoden ajan ja tavoitteeni on ollut, että saisin tämän plakaatin, Jussila tunnusti leveästi hymyillen.

Itse asiassa vihreä Mini oli vielä viime vuonna punainen. Kun hän osti voittoisan menopelin vuonna 1998, sen etupellillä komeili mansikka.

-Tässä oli mansikka ja tästä meni vihreät terälehdet, mies esitteli.

Sisäosat viimeisteltiin vasta viime syksynä. Kyytiin mahtuu vain kaksi henkeä, mutta Jussilan mukaan tässä vaiheessa autoon ei tarvitsekaan mahtua muita kuin avopuoliso.

Palkittu auto on Jussilan kakkosauto. Tavalliset ajot hän hoitaa vuoden 2002 Mini Cooperilla.

-Ajan tällä vain kesäisin.

Mini vei voiton Kuplasta

Mini Club Flying Finns -kerhon tiedottaja Sami Nyyssönen totesi, että hänenkin 1970 ja 1963 vuosimallien Minien takapenkit ovat yleensä tyhjillään ihmisistä.

-Lapset eivät edes suostu tulemaan kyytiin, koska takana ei ole turvavöitä.

Viialalaisen Nyyssösen perheessä on kahden merkin dilemma. Nyyssösen vaimo, Mia Nyyssönen on joutunut antamaan asiassa periksi.

-Olen alkanut lämmetä Mineille, Kupla-Volkkareista pitävä, vai pitäisikö sanoa pitänyt, Mia Nyyssönen vakuutteli hivenen epäröiden.

-Tämä asia on ollut suuri kynnys… no ei oikeasti, ei ole ollut, Sami Nyyssönen nauroi ja lisäsi, että onneksi Kupla on päivähoidossa sukulaisilla.

Kymmenen Miniä tallissa

Minikerholaisten puheenjohtajalla, tuuloslaisella Markku Lönnqvistillä on kymmenen Miniä tallissaan.

Lönnqvistin mukaan se ei ole mitenkään erikoista. 1982 perustetussa kerhossa on noin 700 jäsentä, mutta Minejä on runsaasti enemmän.

-Monella meistä on enemmän kuin yksi Mini.

Vaikka autoja riittää, puheenjohtaja ajaa talvisin pakettiautolla. Jos paku ei lähde liikkeelle, hän ottaa Minin tallista. Nyyssönen ajaa Classic Minillä läpi talven.

-Joku voisi sanoa, että vanha Mini on talvella kylmä, Nyyssönen muotoili.

Perinteistä Miniä valmistettiin Englannissa vuosina 1959-2000. Bemari osti merkin ja alkoi tehdä hieman pitempää ja isompaa mallia seuraavana vuonna.

-Sitten muilta merkeiltä alkoi tulla retromalleja ja Bemarillakin alettiin tehdä perinteisempää Miniä.

Miniin mahtuu mies kuin mies

Miesten mielestä Miniin mahtuu mies kuin mies, koosta riippumatta.

-Minin suunnittelija on sanonut, että suunnittelu alkoi neljästä kaksimetrisestä miehestä, joiden ympärille hän halusi rakentaa auton.

Nyyssönen ja Lönnqvist ovat lähdössä parin viikon kuluttua Miniensä kanssa Sveitsiin eurooppalaisten ministien tapaamiseen. Suomesta reissuun lähtee parisenkymmentä kerholaista.

Sveitsiin on kokoontumassa 2 500 ihmistä ja 1 800 Miniä. Viime vuonna Saksassa oli yli 6 000 ihmistä ja 5 000 Miniä.

Lönnqvistin mukaan on tavallista, että vanhaan autoon tulee pitkän matkan varrella vikaa.

-Näissä vanhoissa autoissa on se hyvä puoli, että niiden moottorit ovat niin yksinkertaisia, että ne on helppo korjata tien päällä. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020