fbpx
Uutiset

"Ihminen tarvitsee hoitajien lisäksi muitakin" – Superin puheenjohtaja nostaa esiin epäkohdan, jota ei halua sote-uudistuksen enää ruokkivan

Yrittäjäjärjestö harmittelee sitä, miksi sosiaali- ja terveyspalveluyrittäjien osaamista ja työvoimaa ei nyt haluta käyttää.
Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan terveyspalvelut eivät saa karata enää yhtään kauemmas kansasta. Kuvituskuva. Kuva: Anssi Jokiranta
Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan terveyspalvelut eivät saa karata enää yhtään kauemmas kansasta. Kuvituskuva. Kuva: Anssi Jokiranta

Ratkaisuja tarvitaan ja siinä mielessä on hyvä, että sote todella menisi nyt eteenpäin.

Näin kommentoi lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola perjantaina sen jälkeen, kun hallitus oli esitellyt tuoreet sote-suunnitelmansa.

Nyt esitelty aikataulu uudistuksen etenemiselle on Paavolan mukaan “ookoo”.

Sote-lait on tarkoitus saada viimeistään joulukuussa eduskuntaan.

Mallia rakennetaan 21 järjestämisvastuullisen sote-maakunnan ja Helsingin varaan. Maakuntajaosta päätetään vasta syksyllä päätyvän lausuntokierroksen jälkeen.

Paavola toivoo, ettei Helsingin ja Uudenmaan erillisratkaisua nouse enää millään lailla uudistuksen kompastuskiveksi.

Hänen mukaansa sote-uudistuksessa on ehdottomasti pidettävä kiinni siitä, etteivät sosiaali- ja terveyspalvelut karkaa kansalaisilta enää yhtään nykyistä kauemmaksi.

Paavola nostaa esiin inhimillisen aspektin eli sen, että ihmiset tarvitsevat hyvinvointiinsa hoitajien ammattitaidon lisäksi myös muuta sosiaalista elämää.

– Sukulaisten ja ystävien on pystyttävä kohtuullisen ponnistuksin vierailemaan läheisensä luona, olipa hoidossa oleva läheinen lapsi, nuori, keski-ikäinen tai ikäihminen. Kaikkialla Suomessa ei kulje metroa tai ratikkaa, hän huomauttaa.

Paavolan mukaan myöskään hoitajien nykyinen maksimissaan 80 kilometrin mittainen tai puolentoista tunnin mittainen yhdensuuntainen työmatka ei voi enää venyä kauemmaksi.

– Jos työpäivän päälle tulee yli kolme tuntia, niin siitä kertyy kohtuuttoman pitkä aika, jos hoitotyöntekijällä on esimerkiksi päivähoidossa olevia lapsia.

Yrittäjät pettyivät, mutta eivät yllättyneet

Suomen Yrittäjille hallituksen sote-esitys on iso pettymys mutta ei yllätys.

– Sosiaali- ja terveyspalvelu -yrittäjillä olisi paljon annettavaa sote-uudistuksessa. Tätä osaamista ja työvoimaa ei nyt haluta käyttää, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala toteaa tiedotteessa.

Kujalan mukaan hallituksen kaikki keskeiset linjaukset summattuna johtavat siihen, että yrittäjien osuutta palvelun tuottajina halutaan vähentää.

Suomen Yrittäjät edustaa 3 500 sote-alan jäsenyritystä. Lisäksi järjestön piirissä on kymmenen sote-alan toimialajärjestöä.

Hallituksen mallissa uudistus ei sisällä palvelujen järjestämisen ja tuottamisen erottamista.

– Järjestämisen ja tuottamisen erottaminen olisi tuonut kaikki tuottajat omistuspohjasta riippumatta samalla viivalle. En usko, että linjaus on palveluiden käyttäjienkään toive, sillä suomalaiset haluavat itse valita keneltä sote-palveluita hankkivat. Vain kilpailu jalostaa, sotessakin, Kujala sanoo.

Esityksessä korostetaan nyt, että sote-maakunnalla on oltava järjestämisvastuunsa toteuttamisen edellyttämä riittävä oma tuotanto.

– On hämmentävä vaade, jos maakuntia edellytetään pitämään varmuuden vuoksi tuplatuotantoa vedoten perustuslakivaliokunnan lausuntoihin, Kujala sanoo.

Onko tavoitteena tuottavuuden parannus vai ei?

Yksityistä sosiaali- ja terveysalaa edustavan Halin johtajan Ismo Partasen mukaan perjantaina ei kuultu paljoakaan uutta.

– Asiaa on myös vielä vaikea kommentoida, kun ei ole käytössä pykäliä ja niiden perusteluja, hän toteaa.

Ilmassa on yhä paljon kysymyksiä.

– Mitkä ovat uudistuksen aidot ja oikeat tavoitteet, onko tuottavuuden parantaminen tavoite vai ei? Entä mikä organisaatio, koska ja miten arvioi voimassa olevien sote-sopimusten lain- ja tarkoituksenmukaisuuden?

Jatkovalmistelussa on Partasen mukaan tärkeä pitää huolta siitä, että maakunnille jäävät tosiasialliset edellytykset toteuttaa järjestämisvastuutaan ja samalla ottaa käyttöön parhaat mahdolliset palveluiden tuotantotavat.

Asiasanat

Menot