fbpx
Uutiset

Ihmiskauppa kitkettävä juuriltaan

Kaakkois-Suomen rajavartiosto pysäytti viime viikolla Vaalimaan raja-asemalla linja-auton, jonka kyydissä oli 48 georgialaista naista ja heitä saattelemassa neljä miestä, joista ainakin matkanjohtajaa on epäilty ihmiskaupasta ja laittoman maahantulon järjestämisestä.

Viime vuosina on Suomen kautta kulkenut lukuisia vastaavia naisryhmiä, yhteensä noin 1 500 ihmistä.

Joukko on pieni, jos sitä vertaa itäisestä Keski-Euroopasta ja Venäjän lähialueilta läntiseen Eurooppaan suuntautuvaan ihmisvirtaan, josta valitettavan suuri osa liittyy prostituutioon ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Suomen viranomaisille opetus on karu. Rajavalvojat oppivat ainakin sen, että pelkkiä papereita ei pidä tuijottaa. Ne olivat tälläkin kertaa muodollisesti kunnossa.

Sisäministeri Kari Rajamäen (sd.) mukaan Suomi suhtautuu vakavasti ihmiskauppaan ja nostaa sen kansainvälisesti esille.

Ihmiskauppaan on puututtava sen juurilla, siellä mistä ihmiset lähtevät liikkeelle, osa vapaaehtoisesti, osa pakosta. Sosiaaliset ongelmat korjaantuvat valitettavan hitaasti Euroopan köyhillä laidoilla. Aikaa parempaa ei voikaan jäädä hyväuskoisesti odottamaan.

EU-maissa suhtaudutaan eri tavoin seksibisnekseen, mikä haittaa puuttumista naisten sekä jopa pienten lasten hyväksikäyttöön. Lainsäädäntö on harmonisoitava siten, että ihmiskauppaan ei nykyisellä tavalla osittain suorastaan yllytetä.

Kun Suomi on osa EU:ta, on unionin ruokkima ihmiskauppa Suomenkin ongelma.

Prostituutiota ei olisi ilman asiakkaita, jotka ovat varsinaisessa vastuussa. Heitä riittää melkeinpä kaikkialla kaksinaismoralistisessa läntisessä Euroopassa.

Ensin EU:ssa olisikin pestävä oma pesä puhtaaksi.

Sisäministeri Rajamäen mukaan on sovittu, että Suomen ja Itävallan tulevilla puheenjohtajuuskaudella keskitytään ihmiskaupan estämiseen. Onkin kysyttävä: mitä kättä pidempää on tulossa?

Myös Venäjän kanssa ihmiskauppa on tarkoitus ottaa esille. Tähän asti venäläisten suhtautuminen asiaan on ollut masentavan vähättelevää.

Euroopan unionin laajentuessa oli tiedossa, että ihmisten liikkumisen vapautuminen lisää lieveilmiötä. Rajamuodollisuuksien vähentäminen EU:n sisällä vain lisää unionin vetovoimaa.

Irtonaista väkeä eivät mitkään muurit pysty pidättelemään. Ihmissalakuljetus on selvitysten mukaan ammattimaista toimintaa, jossa käytetään hyväksi kaikki mahdolliset porsaanreiät.

Georgian Tbilisistä Moskovan kautta Vaalimaalle tuotu joukko oli aikeissa käyttää Suomea hyväuskoisena kauttakulkumaana. Suomen ja Venäjän rajaliikenne on vakiintunutta, ja lailliset rajanylitysasiakirjatkin järjestyivät ruotsalaisen matkanjärjestäjän avustuksella.

Georgialaisten aikeista on herunut vain summittaisia tietoja. Todennäköisesti ne jäävätkin arvailujen varaan. Ilman näyttöä heitä ei voi leimata muiksi kuin epämääräisiksi matkalaisiksi, joita on maailma täynnä. Varmaa on vain se, että he ovat maksaneet matkastaan kalliin hinnan.

Menot