fbpx
Uutiset

Ihmiskunta elää broilerin aikakautta

Tutkijoiden mukaan tulevaisuuden arkeologit voivat päätellä paljon muinaisilta kaatopaikoilta löytyvistä fossiloituneista kananluista.

Ryhmä tutkijoita Britanniasta ja Etelä-Afrikasta on tullut siihen johtopäätökseen, että lihantuotantoon jalostettu broilerikana määrittelee parhaimmin nykyistä geologista aikakautta, antroposeenia. Tutkijat julkaisivat asian Royal Society Open Science -lehdessä.

Antroposeeni on vielä vakiintumaton termi meneillään olevalle geologiselle epookille, jolle on ominaista luontoa muuttava ihmisen toiminta kuten joukkosukupuutot.

Tutkijoiden mukaan broileri kuvaa nyt käynnissä olevaa aikakautta, koska kanasta on tullut ylivoimaisesti runsaslukuisin lintu maailmassa. Niitä lasketaan olevan nyt noin 23 miljardia kappaletta. Esimerkiksi vuonna 2014 ihmiset söivät 62 miljardia kanaa.

Toiseksi runsaslukuisin lintu on miljoonakutoja, jota lasketaan olevan 1,5 miljardia.

– Kanat ovat esimerkki siitä, miten me olemme muuttaneet biosfääriä sopimaan tarpeisiimme ihmisinä, sanoi tutkimuksen pääkirjoittaja Carys Bennett verkkosivusto livescience.comin mukaan.

Kanojen massa ylittää kaikkien muiden lintujen yhteenlasketun massan

Kanoja on niin paljon, että niiden yhteenlaskettu ruumiin massa ylittää kaikkien muiden lintujen yhteenlasketun massan. Broilerien massaksi arvioidaan tällä hetkellä viisi miljardia kiloa.

Nämä kanat eivät ole mitenkään luonnon tilassa, moderni broileri ei säilyisi hengissä ilman ihmistä eikä se pystyisi lisääntymään luonnossa. Nykyinen broileri on neljä–viisi kertaa suurempi kuin sama laji oli vuonna 1957.

Broileri on tarkoitettu syömään jatkuvasti, jotta se saavuttaisi halutun koon viidestä yhdeksään viikossa. Sen lihaisat osat ylikorostuvat sen elinten kustannuksella, minkä seurauksena se ei säilyisi hengissä aikuisena.

Kun broileri keitetään ja syödään, sen luut heitetään roskiin. Näitä luita kertyy kaatopaikoille valtavat määrät ja ajan myötä luut muuttuvat fossiileiksi vähähappisessa ympäristössä.

Mikäli ihmiskunta syystä tai toisesta tuhoutuisi, meidän jälkeemme tulevat elämänmuodot löytäisivät joskus nämä fossiilit ja toteaisivat ne todisteeksi siitä, että me rakastimme broilerin lihaa. Kananluista tulee oman aikamme “indeksifossiileja”, jotka ovat tarpeeksi ainutlaatuisia erottamaan meidän aikamme edeltävästä tai jälkeen tulevasta ajasta.

Asiasanat

Menot