Kolumnit Uutiset

Ihmismäistä käytöstä laduille, kiitos!

Mikä meitä ihmisiä oikein vaivaa? Mihin unohtuvat alkeellisimmat käytöstavat, kun kuntohiihtäjä lyö sauvallaan ladulla hitaammin etenevää?

Hämeenlinnan vähälumisilla kuntopoluilla ei ole vielä päästy tekemään latuja, mutta laturaivo on täälläkin tuttu termi hiihtokauden aikaan.

Yleensä raivoaja on hiihtäjä, joka hikeentyy omasta mielestään liian hitaasti eteneviin sunnuntaihiihtäjiin, ladunreunaa tarpoviin kävelijöihin, koiranulkoiluttajiin tai vaikkapa ladun yli pulkkamäkeä laskeviin.

Vaikka tuohtumus ladulla ilman suksia liikkuviin ja latua sotkeviin olisikin täysin aiheellinen, minkään asteinen suuttumus ei oikeuta fyysiseen väkivaltaan.

Sitäkin sietäisi miettiä, millaista tekstiä suustaan tuohduksissaan päästää. Nykyisin raivo ei laannu edes ladulle, vaan sitä lietsotaan ja ylläpidetään vielä sosiaalisessa mediassakin.

Helsingin Paloheinässä laturaivoon on yritetty puuttua jopa paikallisen seurakunnan julistamalla laturauhalla.

Niksi-Pirkka taas neuvoo ladulla kävelijää suojautumaan iskuja vaimentavalla sumopainipuvulla.

Niksi on kuitenkin tarpeeton, jos kaikki noudattavat latuetikettiä, jonka ydintä on toisten ihmisten ottaminen huomioon.

Ladulla selviää hyviä käytöstapoja noudattaen, mutta jos etikettiin haluaa perehtyä tarkemmin, se löytyy ainakin Suomen Ladun nettisivuilta.

Ongelmat syntyvät usein siitä, että kuntoladut vedetään väylille, joita koiranulkoiluttajat ja kävelijät ovat lumettomana aikana tottuneet käyttämään. He jatkavat itsekkäästi saman reitin kiertämistä, vaikka näkevätkin, että kuntopolku on muuttunut laduksi.

Nykypäivänä tämä on mahdollista, sillä latukoneet tamppaavat hiihtourat koviksi ja leveiksi, joku voisi jopa sanoa kävelemiseen houkutteleviksi.

Aulangon valaistulla ulkoilupolulla oli ennen kylttejä, joissa luki jokseenkin näin: Polulla kuljetaan kesällä jalan tai pyörällä, talvella hiihtäen. Tämä hyvä ohje pätee edelleen.

Koiranulkoiluttajien ja kävelijöiden on syytä etsiä talveksi uudet reitit sekä omansa että hiihtäjien turvallisuuden takia.

Jos ulkoilupolku olisi tarkoitettu lumiseen aikaan käveltäväksi, se pitäisi aurata ja hiekoittaa.

Ladun yli pingottunut koiran talutushihna on hiihtäjälle hengenvaarallinen. Kuoppaiseksi tallottu latupohja taas voi aiheuttaa ikäviä kaatumisia.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic