Uutiset

Ihmisten keskellä kuin kotonaan

Vierivä kivi ei todellakaan sammaloidu, siitä elävänä todisteena on Petra Kuuri-Riutta. Porin, Helsingin ja Rooman kautta Hämeenlinnaan päätynyt nainen on ehtinyt tehdä myynnin ja markkinoinnin alalla lähes kaikkea muikun paistosta dieselmoottoreiden vientiin.

Uusimpana aluevaltauksena Kuuri-Riutalla on päivittäistavarakauppa. Marraskuusta lähtien hän on pyörittänyt Kasarmikadun R-Kioskia franchising-yrittäjänä ja viihtyy työssään silminnähden loistavasti.

– Nautin kun saan olla ihmisten keskellä. Tällainen pieni kuvio on paljon enemmän minua itseäni. Täällä on vähän kuin kotonaan, kun tuntee suuren osan asiakkaistakin.

Varmemmaksi vakuudeksi ovesta astuu juuri yrittäjälle tuttu asiakas, jonka kanssa hän vaihtaa pari sanaa.

Ennen ryhtymistä kioskiyrittäjäksi Kuuri-Riutta työskenteli Maikkarin markkinoinnissa viiden vuoden ajan.

Säännöllisen palkkapussin ja vuosilomien hylkääminen ei kuitenkaan pelottanut, sillä hän kertoo olevansa täydellinen yrittäjäluonne.

– On erittäin virkistävää kokeilla siipiään erilaisissa asioissa.

Rakkaus yrittäjyyteen syttyi Italiassa

Kuuri-Riutta oli ehtinyt koetella yrittäjäluonnettaan jo aikaisemminkin. 1990-luvun alussa, kun silloisen aviomiehen työt veivät koko perheen Italiaan, hän perusti oman ulkomaankaupan alan yrityksen.

– Lähdin mielelläni ulkomaille, olimme puhuneet siitä jo pitkään. Mutta sanoin, että kotirouvaksi en kyllä rupea.

Juuri Italian-ajoilta on peräisin Kuuri-Riutan rakkaus yrittämiseen ja pieniin perheyrityksiin.

– Italialaisissa pienissä perheyrityksissä oli aina niin hyvä henki. Lapsetkin olivat mukana ja oppivat siinä sivussa yrittäjän hommiin. Ajattelin aina, että olisi mukavaa, jos sellainen olisi minullekin mahdollista.

Ja nyt ajatus on muuttunut todeksi. Kuuri-Riutan tytär Tanja Korhonen häärii parhaillaan oman yrityksen tiskin takana.

Yhtenä tulevaisuuden haaveena Kuuri-Riutta mainitsee yrityksen perustamisen ulkomaille. Korhoselle tämä ainakin sopisi mainiosti.

– Ihan hyvä, jos pääsisi sitten etelän lämpöön, Korhonen hymyilee.

– Rakastan valoa, lämpöä ja vilkkaita ihmisiä. Italia olisi hyvä, Kuuri-Riutta kaavailee.

– Tai Brasilia, Korhonen ehdottaa.

Pienessä yrityksessä näkee panoksensa

Sekä pienissä että suurissa yrityksissä työskennellyt Kuuri-Riutta sanoo kummissakin olevan omat hyvät puolensa.

– Pienessä yrityksessä näkee paremmin oman panoksen ja saa vaikuttaa. Jos suuressa firmassa esittää ideoita, se voidaan helposti kokea astumiseksi jonkun varpaille.

Monessa liemessä keitetty yrittäjä myöntää, ettei samassa paikassa viihdy, ellei ole uutta opittavaa. Myös suuremman kioskin pitäminen voisi olla yksi mahdollinen tulevaisuuden visio.

– Jos tuntuu siltä, että myyntiä tai asiakasmäärää ei pysty nostamaan, vaikka mitä tekisi, niin jotain uutta pitää sitten kehitellä. Mutta kyllä tässäkin vielä riittää opittavaa, hän naurahtaa.

Entisistä töistään Kuuri-Riutta ei ole jäänyt haikailemaan mitään. Työkavereihin voi pitää yhteyttä muutenkin.

– En ajattele sillä tavalla, että jäisin kaipaamaan jotain. Kun joku vaihe jää taakse, niin otetaan siitä opiksi ja siirrytään eteenpäin. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic