Uutiset

Ihosyövän riski aika ottaa tosissaan

Ihotautilääkäreiden arvioiden mukaan ihosyövästä on tulossa uusi suomalainen kansantauti. Ennuste ei ole syntynyt tyhjästä: tilastojen mukaan ihosyöpä on yleistymässä räjähdysmäistä vauhtia. Syöpärekisteriin kirjattiin viime vuonna peräti 8 000 uutta ihosyöpätapausta.

Lääkäreillä on selkeä käsitys uhkaavan kehityksen syystä. Suomalaiset viettävät aivan liikaa aikaa auringossa ihoaan suojaamatta. Erityisen vaarallisia ovat etelänmatka, joilla auringonpalvojan iho joutuu ottamaan vastaan lyhyen ajan sisällä huomattavan paljon auringon säteitä.

Iholle ei ole vaaraksi pelkästään aurinko. Tutkimuksissa on kiistatta todettu, että myös keinorusketuksen hankkiminen solariumilla lisää ihosyövän esiintymistä.

Ihon suojaaminen on syövän torjunnassa korvaamattoman tehokas keino. Jos ihmiset suojaisivat ihonsa auringon UV-säteiltä, kymmenestä syövästä yhdeksän tulisi torjutuksi.

Ihotautilääkärit ajavat kovilla tosiasioilla auringonpalvojien kansaa nurkkaan. Pimeän pohjoisen talven jälkeen on perin ymmärrettävää, että suomalaiset suorastaan ryntäävät ottamaan aurinkoa. Tuskin kukaan on valmis kieltämään sitäkään, etteikö loma etelän lämmössä olisi pakkasaikaan kenelle hyvänsä suurta herkkua.

Asiantuntijat eivät jätä suomalaisille yhtään pelivaraa. Jos ihosyövän leviäminen kansantaudiksi halutaan pysäyttää, on auringon ottamiseen tultava tolkku.

Suomalaiset ja maan terveydenhoidosta vastaavat ovat kasvotusten suuren ongelman kanssa. Näin on, sillä nyt pitäisi vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja asenteisiin. Tuskaisaa on murtaa yksin ajatus ihmismallista, jonka korkein aste on pavunruskeaksi paahdettu iho.

Vaalea ihminen ei saa – jos mielii seurata muotia – olla vaalea!

Suomalaiset ovat varmasti lopulta varsin hyvin perillä auringonpalvonnan ja ihosyövän yleistymisen yhteydestä. Kauniisti ilmaisuna ihmiset kyllä tiedostavat auringon vaaran, mutta eivät varoituksia välitä. Keväinen ja kesäinen aurinko ikään kuin hävittää mielestä pois sen kylmän tosiasian, että auringonotto on hengenvaarallinen harrastus.

Ihosyövän torjunnassa vastuu jää väistämättä yksilöille. Seurausten, syöpätapausten, hoitaminen kuuluu itsestään selvästi yhteiskunnalle. Maan terveydenhuollon on pidettävä huoli siitä, että myös jokainen ihosyöpään sairastunut potilas saa parhaan mahdollisen hoidon. Muuta vaihtoehtoa ei ole olemassakaan.

Sitran yliasiamies Esko Aho viritti vuosi sitten keskustelua jokaisen yksilön vastuusta terveytensä hoitamisessa. Ahon ajatukset eivät ehkä olleet loppuun asti harkittuja, mutta hänen perussanomansa oli oikea. Ei ole oikein eikä järkevää, että yksilöt altistavat itsensä sairauksille.

Vakava sairaus on jokaiselle ihmiselle kova koettelemus. Sanomattakin on selvää, että auringosta aiheutuvien ihosyövät vievät terveydenhuollon voimavaroja muiden sairauksien hoidolta.