Iilimatoja ja ilmastointiteippiä

 

Talvipakkasella isänä solmi jäätyneen auton oven turvavyöllä kiinni. Vessapaperirullaa hän piti vaihdekepissä. Toinen mies puolestaan köytti vyötärölleen suuren määrän tyhjiä muovikanistereita, kun lähti humalapäissään verkkoja kokemaan.
 
Kulttisarjan maineen saaneen Ihmemies MacGyverin päähenkilö ajautuu tiukkoihin tilanteisiin, joista hän selviää ylivertaisen nokkeluuden sekä ilmaistointiteipin ja linkkuveitsen avulla.
 
Madventures-ohjelmassa iilimadoista yritetään valmistaa herkullista ruokaa ja kun iilimatojen puremat vatsan päällä vain vuotavat verta, päälle teipataan vauvan vaippa. Ystäväni taas käytti lapsensa vaippaa ruokaliinana, kun söi vesimelonia.
 
Kysymys on arjen luovuudesta, jonka turvin ihmiset ovat selvinneet iät ja ajat. Luovuus ei ole vain taiteilijoiden ominaisuus. Jo klassikoksi muodostunut Niksi-Pirkka osoittaa loistavasti suomalaisten luovuuden. Miten paljon on löydettykään käyttötarkoituksia vanhoille sukkahousuille, muovipusseille ja ketsuppipulloille!
 
Jokaisessa ihmisessä on luovuutta, mutta osalla se on vain piilossa. Jos itsensä ei-luovaksi nimittävä tipautetaan syvään kuoppaan, nähdään mitä luovempia pyrkimyksiä päästä pois sieltä.
Luovuuden ystäviä ovat huumori ja ennakkoluulottomuus, sillä liian ankara suhtautuminen asioihin rajoittaa sitä. 
 
Luovuudessa yhdistellään raikkaasti erilaisia asioita. Kirjailija Maria Jotuni käänsi aikoinaan vanhan sanonnan rehellisyys perii maan muotoon maa perii rehelliset, ja Pekka Parkkisen runossa piikki lihassa muuttuu ilmaukseksi olen liha teidän piikissänne.
 
Tiedetoimittaja Robert Epsteinin on mukaan luovuuden tavoittaa, kun tallentaa uudet ideat sitä mukaa kun niitä tulee mieleen. Lisäksi pitää haastaa itsensä vaikeilla kysymyksillä ja tehtävillä, laajentaa tietomääräänsä eri aloilla ja ympäröidä itsensä mielenkiintoisilla ihmisillä ja asioilla.
 
Uteliaisuuden merkityksen oivalsi jo aikoinaan erään bändin keikkakuski, sillä kotimatkalla keskellä sysipimeää suomalaista pikkutietä bändin rumpali havahtui ja karjaisi, että mihin sä ajat, tää ei oo moottoritie.
 
”Moottoritie ei oo tarpeeksi mielenkiintoinen”, kuski ilmoitti.
 
Siitähän juuri tässä elämässä on kysymys – mielenkiintoisten teiden etsimisestä.
 

Päivän lehti

5.4.2020