Uutiset

Iisakki Kiemunki elää elämänsä ruuhkavuosia

 

Iisakki Kiemunki kuvaa arkeaan katastrofaaliseksi. Hän työskentelee kolme päivää viikossa kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja kaksi päivää toimittajana Hämeen Sanomissa. Lisäksi hän on kahden pienen lapsen isä.
 
– Minulla on todella kova kiire joka paikkaan, hän tunnustaa.
 
– Olen kyllä jollakin tavalla yrittänyt hillitä tapahtumien kulkua, mutta toisaalta ymmärrän eläväni tässä iässä ruuhkavuosia, joihin monilla muillakin osuvat niin uraan liittyvät asiat kuin lasten tekeminenkin.
 
Kunnallispolitiikan johtoasemassa täytyy Kiemungin mukaan olla valmis työskentelemään kellon ympäri. Tiukka kalenteri sanelee, että joitakin asioita tippuu väkisinkin pois.
 
– Elämä keskittyy työn ja perheen ympärille, eikä vapaa-aikaa juurikaan ole, Kiemunki kertoo.
 
– Vanhat ystävyyssuhteet tahtovat hiipua. Kun velvollisuudet vievät miestä, laulu ja tanssi jäävät vähemmälle. Lapsista tulee kuitenkin ilo ja sisältö elämään. Muuta tarkoitusta en ole sille keksinytkään, vaikka olen aikana etsiskellyt.
 
Nahka kovettunut
 
Kiemunki sanoo tottuneensa neljässä vuodessa kunnallispolitiikan paineisiin ja vääntöihin.
 
– Olen aina parkkiintunut, mutta toivon, etten täysin kyynistynyt. Tällainen uravalinta ei ole pikamatka, vaan elämänmittainen polku, hän pohtii.
 
– Elämässäni on ollut aika tavalla vastoinkäymisiä, joten poliittinen elämä ei hetkauta eikä järkytä niin, että asiat kummittelisivat unissa. Yritän pitää pään kylmänä kaikissa asioissa.
 
Yhteiskunnan tuella on ollut suuri merkitys Kiemungin vaiheissa ja siitä on suureksi osaksi syntyisin myös hänen halunsa vaikuttaa yhteiskuntaan.
 
– Olimme äitini kanssa todella puilla paljailla jossain vaiheessa ja niistä ajoista on peräisin sisäsyntyinen haluni menestyä, Kiemunki arvelee.
 
– Lukioikäisenä tajusin ilmaisen koulutuksen tarjoamat mahdollisuudet. Ymmärsin yhteiskunnan rakenteen vaikutuksen ihmisten pärjäämiseen. Se ei kuitenkaan ratkaise kaikkea ja useimmin säkä tai sattuma sanelee aika paljon sen, mihin suuntaan ihmisen tie lopulta johtaa.
 
Hitaassa junassa
 
Poliittisessa elämässä Kiemunkia motivoi halu parannuksiin ja muutoksiin.
 
– Tahdon uudistaa ja kehittää, mutta se ei ole jäykässä julkisessa hallinnossa mitenkään helppoa. Haluaisin oikaista esimerkiksi tiettyjä vääristymiä sosiaali- ja terveyspuolella.
 
– Yksityisen ja julkisen terveydenhuollon työnjako ja pelisäännöt ovat niin viturallaan kuin olla ja voi.
Tuulinen pelipaikka kaupungin huipulla istuu miehen pirtaan oikein hyvin.
 
– Parasta tässä työssä on se, että saan olla tapahtumien keskipisteessä, Kiemunki sanoo.
 
– Olen varmasti Hämeenlinnan parhaiten informoituja ihmisiä niin kaupungin koneiston kuin puolueidenkin suunnasta. Sen kautta pystyy kokemaan itsensä jo jollakin tavalla tärkeäksi.
 
– Ikävintä tässä hommassa on se, ettei ole aikaa paneutua asioihin niin paljon kuin haluaisi. Joskus kallista aikaa menee täysin toisarvoisiin ja turhiin touhuihin.
 
Saunaan ja Suistolle
 
Työelämän ja arjen ongelmia Kiemunki pui avovaimonsa kanssa saunassa, jossa pariskunta saattaa istua neljäkin kertaa viikossa.
 
– Sauna on meidän perheen neuvotteluhuone, jossa jutellaan päivän murheet, kun lapset on saatu nukkumaan.
 
– Lataan akkuja katselemalla futista ja harrastamalla liikuntaa. Kerran kahdessa viikossa haluan sukeltaa tukevasti viihteelle ja silloin menen yleensä Suisto-klubille katsomaan jotakin keikkaa.