Uutiset

Iittala pysyy suomalaisyrityksenä

Arvailu johtavan suomalaisen teollisen muotoiluyrityksen Oy Iittala AB:n omistusjärjestelyistä päättyi keskiviikkona. Yritys siirtyy suomalaisiin käsiin. Uuden omistajajoukon ytimenä on yhtiön toimivaa johtoa, tunnettu liikemies Harry Harkimo sekä hollantilainen pääomasijoitusyhtiö ABN Amro Capital.

On ilmeistä, että sijoitusyhtiö on mukana konsortiossa roolinsa mukaisena rahoittajana, ei ensisijaisena vallankäyttäjänä. Se omistaa peräti 85 prosenttia osakkeista ja etsii sijoitukselleen tuottoa, mutta ei välttämättä puutu yhtiön operatiiviseen johtamiseen.

Mielenkiintoista on monialaisen liikemiehen Harry Harkimon rooli yrityskaupassa. Hän on vanhan Hackmannin teollisuussuvun jäsen ja tunnettu ennakkoluulottomista sijoituksistaan, ensisijassa kuitenkin urheiluun.

Kun Hackman-konserni siirtyi italialaiselle Ali Groupille, uusi omistaja teki alusta pitäen selväksi, että sitä kiinnostaa vain suurkeittiökalusteisiin erikoistunut Metos. Lasi- , keraaminen- ja aterinteollisuus olivat sille perin vieraita toimialoja.

On ilmeistä, että kulissien takana käytiin puolisen vuotta tiukkaa taistelua Iittalan omistuksesta. Kaupan osapuolet eivät julkista kauppahintaa, mutta epäilemättä se nousi verraten korkeaksi.

Iittala ei päätynyt kilpailijoiden käsiin, se ostettiin pidettäväksi ja kehitettäväksi. Lasiteollisuus jatkuu Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

Iittala on yksi vahvimmista suomalaista tuotemerkeistä, brandeista. Sen taustalla ovat pitkät perinteet, maailmanmaineeseen noussut muotoilu ja arvostettu osaaminen. Nyt tehty yrityskauppa varmistaa sen, ettei i-merkki ajaudu maailmalle, vieraisiin käsiin. Tavaramerkki olisi ehkä säilynyt, mutta sen alla myytävien tuotteiden valmistusmaa olisi voinut olla mikä tahansa.

Tieto ostajasta otettiin Suomessa ja Iittalassa vastaan helpottunein tuntein. Kuukausia jatkunut epätietoisuus on loppunut ja katseet suunnataan luottavaisesti tulevaisuuteen. Yksikään yritys ei voi kovin pitkään olla pysähtyneessä tilassa, se tietäisi ajan myötä hiipumista ja loppua.

Lasiteollisuudella on erityinen merkitys Kalvolan kunnalle. Iittalan lasitehtaalla on runsas kaksisataa työpaikkaa ja teollisuuden oheen syntynyt lasimatkailu oheistuotteineen on merkittävä kunnalle ja siellä toimiville yrityksille.

Lasi merkitsee myös suomalaisille enemmän kuin pelkkiä käyttöesineitä. Siihen liittyy vahvaa kansallistunnetta, kauneutta ja ripaus mystisyyttäkin.

Oy Iittala Ab siirtyy nyt tehdyn kaupan myötä parhaisiin mahdollisiin käsiin. Uusilla omistajilla on taitoa ja halua kehittää suomalaista taideteollisuutta, vahvistaa sen kilpailuasemaa ja varmistaa työpaikat kotimaassa.

Menestys ei varmasti tule itsestään, mutta lähtökohdat ovat hyvät. Yli satavuotinen ammattitaito, valmiiksi hyvä maine ja tunnettuus sekä rohkeus uudistua ovat eväitä, joilla voi luottavaisesti kohdata taas kerran uuden alun.

Mainos