fbpx
Uutiset

Iittalan jätevedet virtaavatkin pian Toijalaan

Hämeenlinnan Seudun Vesi ottaisi Akaan kaupungin yhtiön osakkaaksi ensi vuoden alusta lähtien. Jos Hämeenlinnan kaupunki ja Hattulan kunta hyväksyvät ehdotuksen, tarkoittaa se mittavien rakennustöiden alkua vuodesta 2013 eteenpäin.

Hämeenlinnasta vedettäisiin vesijohto Iittalaan ja siitä Akaaseen. Iittalan jätevedet eivät tulevaisuudessa kulkisi putkia pitkin Hämeenlinnaan, kuten aiemmin suunniteltiin, vaan vaihtaisivat suuntaa kohti Toijalan jätevedenpuhdistamoa.

Hintaa laajennukselle kertyy HS-Veden toimitusjohtajan Timo Heinosen mukaan noin 10 miljoonaa euroa.


Lammin jätevedet on ennakoitava

Kalvolan jätevedenpuhdistamo tullut tiensä päähän ja sen luvat menevät umpeen vuoden 2014 lopussa. Mahdollisuudet olisivat olleet joko rakentaa uusi puhdistamo tai johtaa jätevedet puhdistettavaksi muualle.

Iittalan jätevesien johtamista Toijalaan puoltaa se, että HS-Vesi varautuu jossakin vaiheessa tuomaan Hämeenlinnan jätevedenpuhdistamoon myös Lammin jätevedet.

-Silloin emme pysty käsittelemään enää enempää jätevettä, Heinonen toteaa.

Tällä hetkellä Lammilla on oma puhdistamonsa, jonka toimintakyky on tarpeeksi suuri ja puhdistustulokset hyviä. Pienen irrallisen yksikön toiminta on kuitenkin suhteessa kalliimpaa kuin ison, joten jossain vaiheessa toiminta keskitetään Hämeenlinnaan.


Varavedet kulkisivat Akaalle

Ehdotuksen mukaan HS-Vesi alkaisi huolehtia Akaan vesihuoltolaitoksen tehtävistä. HS-Veden hallituksen puheenjohtaja Aarne Kauranen kertoo, että Akaan vedentarve sopii hyvin HS-Veden suunnitelmiin varavesikapasiteetin lisäämisestä.

-Lisää rakennetaan varaveden turvaamiseksi, mutta olisi hölmöä seisottaa kapasiteettia silloin, kun sille ei ole alueellamme akuuttia tarvetta, Kauranen sanoo.

Tällä hetkellä HS-Vesi pumppaa noin neljätuhatta kuutiometriä vettä vuorokaudessa vähemmän, kuin mitä olisi mahdollista. Akaalla taas ei ole olleenkaan omaa vedenpumppausta.

Akaan jätevedet kulkisivat Toijalan vedenpuhdistamoon kuten tähänkin asti. (Häsa)

Menot