Uutiset

Iittalan puput lähtivät maailmalle

-Hyvää matkaa pikkukullat, monta lämmintä ajatusta on teihin laitettu.

Näin lirkutteli kalvolalainen Irmeli Miettinen pakatessaan seurakunnan käsityökerholaisten neulomia pehmopupuja pahvilaatikkoon.

Pehmopuput eli viralliselta nimeltään apupuput saattavat päätyä Iittalasta lähes minne päin maailmaa tahansa, sillä Suomen Punainen Risti lähettää niitä kriisialueiden lasten lohduksi. Viime viikolla SPR:n Karkun varastosta lähti tuhannen pupun erä Mongoliaan sikäläisen Punaisen Ristin järjestämään joulujuhlaan. Osa pupuista jää Suomeen ilahduttamaan esimerkiksi sairaaloiden lapsipotilaita.

Kalvolan seurakunnan lähimmäistuvan käsityökerholaiset innostuivat lähes tehtailemaan apupupuja sen jälkeen, kun Irmeli Miettinen oli huomannut niistä kertovan jutun internetissä. Pupuja on muutaman kuukauden aikana syntynyt kahdeksan naisen voimin kuutisenkymmentä.

-Porukalla näitä on tehty, osa on neulonut vartaloita, tuo Riitta on täyttänyt niitä ja minä toimin optikkona eli kirjoin silmät, nenät ja suut, kertoo Eeva Lehtonen.

Vieressä istuva Riitta Salonen täyttää vielä viimeistä pupua, joka ei ehtinyt Tampereelle lähtevään kuormaan, mutta sillekin naiset keksivät käyttöä.

-Pannaan se ainakin aluksi ikkunaan jouluasetelman koristeeksi.

Ihana möykky kainaloon

Irmeli Miettinen ja lähimmäistuvan toiminnasta vastaava Sirkka Lehtonen arvelevat pupujen suosion syyksi sen, että niiden neulominen on konkreettinen tapa auttaa.

-Tulee hyvä mieli itsellekin, kun ajattelee, että joku lapsi saa ihanan möykyn kainaloonsa, Miettinen sanoo.

– Iso pupu käy lapselle tyynyksikin, Lehtonen huomauttaa.

Hän kiittelee, että kalvolalaiset ovat lahjoittaneet lankoja pupuja varten.

-Tässä on pystytty hyödyntämään langanloppuja, eihän näihin ei paljon mene lankaa.

Ainoa vaatimus on, että puput neulotaan langasta, jossa on vähintään 70 prosenttia villaa. Kaikki puput on tehty samalla ohjeella, mutta ne ovat erilaisia langasta ja neulojan käsialasta riippuen. Lähimmäistuvan taitavat neulojat tosin muokkasivat SPR:n alkuperäistä neuleohjetta niin, että ommeltavien saumojen määrä väheni.

Samantapaisia pehmoleluja on käytössä muuallakin. Apupupun esikuva on neulottu nalle Trauma Teddy, jollaisia Australian ja Iso-Britannian Punainen Risti ovat jakaneet useiden vuosien ajan.

Apupupukampanjalla ei ole määräaikaa, vaan pupuja otetaan vastaan edelleen. Apupupun ohjeen on suunnitellut Anu Harkki, ja ohje löytyy Suomen Punaisen Ristin verkkosivuilta osoitteesta www.redcross.fi/ajankohtaista/uutiset/fi_FI/apupupu/. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic