fbpx
Uutiset

Ikä ei paina, kun Palokunnantalon parketilla valssataan

Hämeenlinnan Palokunnantalon parketti täyttyy sunnuntai-iltapäivisin iloisesta menosta ja meiningistä, jossa ikä ei tahtia haittaa. Tangon, valssin, foxin ja za-za-zaan askeleet sujuvat vanhalla rutiinilla vakiokävijöiden varttuneelta kaartilta, mutta joukkoon mahtuu myös nuorempaa väkeä.

Hyvä musiikki ja lämmin tunnelma houkuttavat tanssin ystäviä laajalti myös ympäristön kunnista.

-Täällä on tosi mahtava tunnelma, kehuvat Päivi Katajisto ja Reijo Ritari.

Pariskunta matkaa Hämeenlinnaan lähes joka sunnuntai Toijalasta.

Ritari pitää tanssimista hyvänä liikuntamuotona, ja Katajisto kiittää paikan siisteyttä ja lämminhenkisyyttä.

-Täällä käy ihmisiä, jotka todella haluavat tanssia, sillä meillä on maailman paras tanssilattia, oikea kunnon parketti ja riittävästi tilaa, mainostaa järjestysmiehenä toimiva Pauli Konttinen, Hämeenlinnan VPK:n entinen puheenjohtaja.

VPK:lle tanssit ovat elintärkeä tulonlähde, mutta taloa vuokrataan toki myös muita tilaisuuksia ja juhlia varten niin yksityisille kuin yrityksillekin.

Kannattavuus välillä vaakalaudalla

Sunnuntaitansseja pyörittää yhdistys nimeltä Liikkeellä kaiken ikää, jonka puheenjohtaja Seppo Mäkinen toi idean entisen kotikaupunkinsa Hyvinkään Kristallitansseista. Hanuristi-Mäkinen sai laulusolisti-basistiksi hyvinkääläisen Tuulikki Bergströmin, jonka kanssa hän oli keikkaillut jo vuosia.

Yhtyeen rumpalina on nykyisin Raimo Kela Hausjärveltä. Tärkeänä taustavoimana ja käytännön järjestelyistä vastaavana toimii yhdistyksen sihteeri ja rahastonhoitaja Kerttu Hänninen.

-Kun muutin Hämeenlinnaan, täällä ei ollut minkäänlaisia tansseja. Kaikki oli lopetettu kannattamattomina, Mäkinen kertoo.

Kannattavuus on ollut välillä kiikun kaakun myös Palokunnantalolla, sillä yhdistys toimii omalla riskillään vailla mitään tukia.

-Kyllä tällaista toimintaa kannattaisi tukea, sillä yhteiskunnan varoja tuhlataan moneen turhempaankin. Mieliala kun on niin tärkeä terveyden kannalta, Reijo Ritari sanoo.

Mäntsälästä asti tansseihin saapunut Reino Eerola, 84, pitää hyvänä ideana kuulemaansa esitystä, että Kansaneläkelaitos alkaisi tukea eläkeläisten tansseja.

-Viime kesänä olin Lammilla veteraanien juhlissa, ja monilta unohtuivat kävelykepit aidan viereen, kun tanssittiin, hän hymyilee.

Varsinaiseksi “parkettien partaveitseksi” paljastuva Eerola kiertää uutterasti Etelä-Suomen tanssipaikkoja. Paras saavutus on seitsemät tanssit yhdeksän päivän aikana.

Henkireikä monille ja oppia nuorille

Seppo Mäkisen mukaan tanssien perimmäisenä ideana on liikunta ja sosiaalinen kanssakäyminen. Hän tietää, että ne ovat joillekin viikon ainoa tilaisuus tavata muita ihmisiä.

-Tanssit ovat monelle henkireikä, vahvistaa Pekka Aalto.

-Porukka on mukavaa ja raitista, ja suurin osa tuntee jo toisensa. Tässä tulee samalla päivän kuntolenkki tehdyksi.

Yksi ahkerimmista kävijöistä on joukon “ikäpresidentti” Eino Sipiläinen, 93, jonka haastattelu jää, kun hän kaappaa daaminsa Kaarina Tulosen samban pyörteisiin. Eikä tämä pariskunta ole suinkaan ainoa, joka viihtyy lattialla jokaisen kappaleen ajan.

Konkareiden joukkoon mahtuu hyvin myös nuoria, jotka tulevat opettelemaan häävalssia.

Mäkisen yhtyeen ohjelmistossa on kaikkea mahdollista humpasta jiveen ja hitaasta valssista foxiin.

Tanssin huumasta ja musiikista nauttivat paitsi yleisö, myös esiintyjät, mikä näkyy ja kuuluu.

-Laulaminen on minulle koko elämä, Tuulikki Bergström tunnustaa.

Hän on aina pitänyt laulamisesta, mutta on voinut keskittyä siihen täysillä vasta muutaman vuoden ajan jouduttuaan lopettamaan raskaan fyysisen työn. Tansseja hän pitää mitä ihanimpana tapana tutustua uusiin ihmisiin ja viettää aikaa yhdessä.

Liikkeellä kaiken ikää -yhdistyksen ideana on viedä musiikkiesityksiä myös vanhainkoteihin ja laitoksiin, joissa tarve virkistykseen on suuri.

Sisko Liukka

Menot