Uutiset

Ikääntyvä Suomi kasvaa maahanmuutolla

Suomen väkiluvun kasvu on vuosi vuodelta entistä selvemmin maahanmuuttajien varassa. Tänä vuonna meille muutti ulkomailta 21 000 henkeä, mikä on itsenäisyyden ajan ennätys.

Tilastokeskuksen arvion mukaan maassa syntyi 57 600 lasta ja suomalaisia kuoli tänä vuonna 48 000 henkeä.

Tuoreimman väestötilaston mukaan maamme väkiluku on vuodenvaihteessa 5 255 000 henkeä. Määrässä on kasvua 0,4 prosenttia viime vuodesta.

Alueellisesti kasvu jakautuu epätasaisesti. Pääsääntöisesti kasvukeskuksissa kirjataan muuttovoittoa, syrjäseuduilla puolestaan tappiota. Runsaatkaan aluepoliittiset panostukset eivät ole kyenneet suuntaa muuttamaan, esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Savossa väki vähenee.

Kanta-Hämeen väkiluku on kehittynyt suotuisasti. Maakunnassa asuu nyt 168 337 asukasta. Seutukunnista eniten on lisännyt väestöään Riihimäki. Lounais-Häme puolestaan koki taas menetyksiä nimenomaan Forssan kaupungin muuttotappion takia.

Hämeenlinnan seutukunnan menestys oli vakaata, kokonaisuudessaan väkiluku kasvoi, vaikkakin Lammi, Renko ja Tuulos joutuvat kirjaamaan asukasmääriensä vähennyksen.

Jos kehittämisen vaikuttavuutta mitataan väestönkasvulla, Kanta-Häme on menestynyt hyvin. Maakunnan kuntien, kuntayhtymien ja monien muiden aluekehitysviranomaisten työllä on ollut vaikuttavuutta.

Kanta-Hämeen menestystä siivittää sen hyvä sijainti valtakunnan suuriin keskuksiin nähden. Hyvillä liikenneoloilla, myönteisellä työpaikkakehityksellä, asuntotarjonnalla ja monipuolisilla vapaa-ajanpalveluilla on varmasti myös positiivisia vaikutuksia.

Suomi on muiden eurooppalaisten valtioiden tapaan ikääntyvä kansakunta. Väestön keskimääräinen elinikä on noussut vuosi vuodelta, mutta vastaavasti syntyneet ikäluokat ovat verraten pieniä. Vuonna 2005 syntyi vain 57 600 lasta.

Monissa ammateissa on jo nyt pulaa osaavasta työvoimasta eikä ole näköpiirissä, että puute hellittäisi. Suhtautuminen maahanmuuttajiin on edelleen nuivaa, ulkomaalaisia ei haluta työtovereiksi tai naapureiksi. Suomalaisten on aika kuitenkin korjata käsityksiään, sillä ilman maahanmuuttajien työpanosta moni työ jäisi tekemättä.

On varmasti totta, että tulijat tavoittelevat parempaa elintasoa kuin heidän kotimaansa kykenee tarjoamaan. Se ei silti tarkoita sitä, että he muuttavat Suomeen vain hyvien ja subjektiivisten sosiaalietuuksien takia kaventamaan maan omien kansalaisten elintasoa. He tulevat vakavalla mielellä töihin ansaitakseen itselleen ja läheisilleen paremman toimeentulon ja turvatumman elämän kuin entisissä kotimaissaan.

Tilannetta, jossa maahanmuutto vähentyisi tai loppuisi tyystin, ei ole näköpiirissä. Mikäli pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta halutaan pitää kiinni, se edellyttää maahanmuuttoa tai syntyvyyden tuntuvaa lisäystä. Maahanmuutto on todennäköisin vaihtoehto.

Tilannetta, jossa maahanmuutto vähentyisi tai loppuisi tyystin, ei ole näköpiirissä.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic