Uutiset

Ikäihmisiltä jyrkkä ei muutokselle

Avoimeen päivätoimintaan Voutilakeskuksessa osallistuvat virkeät ikäihmiset ja toimintaa pyörittävät työntekijät eivät hyväksy Hämeenlinnan kaupungin suunnitelmia toiminnan siirtämiseksi järjestövetoiseksi.

-Miksi hyvin toimiva yksikkö pitää lopettaa? Vain jotta saataisiin perustaa uusi tilalle? Onko se kehittämistä? tiivistää virikkeelliseen toimintaan osallistuva Jussi Komonen noin 60 aktiivikävijän huolen.

Väen huolenaiheita torstaina Voutilakeskukseen kuulemaan kutsuttu ikäihmisten palveluiden tilaajapäällikkö Leena Harjula perustelee järjestövetoisuutta kaupungin rahapulalla.

-Avoin päivätoiminta ei tällä hetkellä toteudu tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti koko kaupungin alueella. Sitä järjestetään nyt vain Voutilakeskuskessa, Keinusaaressa ja Rengossa. Näillä resursseilla toimintaa ei ole mahdollista järjestää liitoskuntien alueella.

Harjula haluaa myös rauhoitella pelkoja.

-Selvitystyö ja keskustelut yhdistysten kanssa lähtevät nyt käyntiin. Sen pohjalta katsomme, syntyykö korvaavia toimintoja. Mitään ei ole tarkoitus lakkauttaa, ellei jotain muuta ole tulossa tilalle. Loppuvuodesta selviää, jatkuuko toiminta tänällään.

-Tuo on takaperin menoa! Jos toiminta lopahtaa, onko se sitten parempi, että me passivoidumme? Tämä antaa virikkeitä mielelle, Seppo Almi muistuttaa.

Yhteistyö sujunut kitkatta

Voutilakeskuksen toiminnanohjaaja Sari Uotila kantaa huolta myös siitä, miten käy avoimen päivätoiminnan luoman pitkäjänteisen yhteistyön Jukolan koulun oppilaiden ja alueen päiväkotilasten kanssa, jos toiminnasta vastaa eri päivinä eri järjestöjen edustaja.

Sama huoli on myös Jukolan koulun rehtorilla Taina Lindillä, jonka ”haastavat” oppilaat ovat vierailleet avoimen päivätoiminnan lainamummujen ja -ukkien luona sekä päinvastoin.

-Täällä ovat olleet myös tutut ja turvalliset työntekijät, jotka tuntevat meidän vilpertit. Kuka tätä kaikkea nyt koordinoi yhteyshenkilönä? Ei opettajilla ole aikaa soitella perään.

Tilaajapäällikkö Leena Harjulan mukaan nykyiset työntekijät voisivat toimia kaupungin puolelta yhteyshenkilöinä yhdistyksiin, asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin hoitaen tiedottamista ja auttaen tilajärjestelyissä.

Miten käy työharjoittelijoiden?

Avoin päivätoiminta on antanut Voutilakeskuksessa vuosittain myös ammattikorkeakoulutasoisen harjoittelupaikan useille kaupungissa sosionomi AMK:ksi tai artenomi AMK:ksi opiskeleville.

-Eivät nämä yhteydet synny hetkessä. Miten heidän käy? Minulla on huoli heidän harjoittelu- ja työpaikoistaan. Miksi heitä sitten ylipäätään kaupungissa koulutetaan, jos heille ei ole tarjota alan työtä? Sari Uotila kysyy.

-Tämä on unelmaharjoittelupaikka. Olen pahoillani, jos yhteistyö loppuu tähän, sanoo ohjaustoiminnan artenomi, avotyön ohjaaja Reetta Kokkonen.

Pilottina järjestövetoisuutta kokeillaan Rengossa, jossa avoin päivätoiminta siirtyy yhdistyksille elokuun alusta. Ikäihmisten lautakunta käsittelee Rengossa tapahtuvaa muutosta 16. toukokuuta.

-Haluamme yhdenmukaistaa toimintoja ja järjestää tasapuolista kohtelua. Ei ole oikein, että avointa päivätoimintaa on vain joissain kaupunginosissa, ja toisiin ei ole suunnata resursseja lainkaan, Harjula painottaa.

Tilaisuuden jälkeen muutama avoimeen päivätoimintaan osallistuva ikäihminen ilmoitti lopettavansa Voutilakeskuksessa käynnin, mikäli toiminnasta alkavat vastata järjestöt. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020