Uutiset

Ikämies tahtoo treenata, ei jumpata

Raavas mies ei akkojen jumppaan osallistu – eikä ainakaan vesijumppaan. Näin tuntuu ajattelevan valtaosa eläkeiässä olevista hämeenlinnalaismiehistä.

Päätelmä voi olla väärä, mutta ohjatussa vesiliikunnassa heitä ei kuitenkaan juuri näy, tietää Kössi-säätiön erityisryhmien liikunnanohjaaja Panu Tavisalo.

– Ehkä he yrittävät välttää kaikkea, mikä kielii jumppaamisesta, aerobicista tai muusta ei-niin-miehisestä. Tai ehkä heitä pelottaa naisten suuri määrä, Tavisalo nauraa.

– Miehet haluavat treenata kunnolla ja pitää hauskaa, hän lisää.

Samaan hengenvetoon Tavisalo muistuttaa, että vesijumppa täyttää molemmat kriteerit. Ja jos naisvaltaisuus ahdistaa, pelastusrengas on Tavisalon ideoima, ensimmäinen ikääntyvien miesten oma vesiliikuntaryhmä, joka käynnistyy huomenna perjantaina. Ilmoittautuneita vain on vielä kovin vähän.

– Vaarien ryhmässä ei jumpata! Tarkoitus on nimenomaan tutustuttaa miehet vesiliikunnan eri muotoihin. Vesiliikunta on monipuolista: se kehittää tasapainoa, verenkiertoa, liikuntaelimiä, Tavisalo intoutuu luettelemaan.

– Ennen kaikkea se on tehokasta ja hauskaa treeniä porukassa.

Kremppojen ehkäisy kivaa, kärsiminen kivuliasta

Vaikka Kössi-säätiön erityisliikunnanohjaajat Panu Tavisalo ja Kati Sarva vetävät yhdessä kaikkiaan noin kymmentä vesijumppa- ja muuta liikuntaryhmää, vaarien vesitreeni on Tavisalon oma juttu. Kuukausi sitten Kössi-säätiön liikuntapuolella aloittanut Tavisalo vetää ryhmää yksin.

Tavisalo yrittää houkutella ikämiehiä ohjattuun liikuntaan muun muassa siksi, että kremppoja ja vaivoja on huomattavasti mukavampi torjua ennalta liikunnalla kuin hoitaa niiden jo iskettyä.

Hän toivoo, että miehet, jotka loistavat poissaolollaan ohjatuista ryhmistä, kuitenkin liikkuvat omatoimisesti. Ryhmienkin tarkoitus on osaltaan innostaa iäkkäitä ihmisiä lähtemään omin päin vaikka lenkille – tai uimahalliin.

Ohjattujen ryhmien mieskatoa ei voi sanoa valtakunnalliseksi ongelmaksi. Tavisalo ja muutamat naisvaltaisiin vesijumpparyhmiin mukaan lähteneet miehet sanovat, että aktiivisuus on paikkakuntakohtaista.

Miehet kyselleet ”tavallistakin” jumppaa

Tavisalo arvelee, että ennakkoluulot vesijumppaa kohtaan voivat johtua myös neuvojista.

– Jotkut terveydenhuoltoalan ihmiset ovat edelleen sitä mieltä, ettei vesiliikunta olisi hyvästä. Se on vanha tieto. Vesi on pehmeä elementti, jossa sykkeet pysyvät matalammalla kuin kuivalla maalla. Vedessä voi huijata itsensä tekemään kunnon treenin ihan huomaamattaan, kun liikkeet on niin helppo tehdä, Tavisalo sanoo.

Kantahämäläiset miehet syttyvät hitaasti uusille kotkotuksille. Asiaa pitää puida ja tutkiskella monelta kantilta ennen kuin voi olla varma siitä, että kokeileminen kannattaa. Mutta aika on passeli lääke.

Tavisalon mukaan tavallinen jumppakin on nimittäin pikku hiljaa alkanut kiinnostaa muitakin miehiä kuin harvoja poikkeuksia.

– Niin sanottuja kuivajumppia on jo kyselty. Nyt on puhuttu miesten oman ryhmän perustamisesta siihenkin.

Päivän lehti

12.8.2020