Kolumnit Uutiset

Ikäviä kysymyksiä konserttien hinnasta

Pannaan tunteet hetkeksi taka-alalle ja puhutaan numeroista.

Hämeenlinnan kaupunki käyttää tänä vuonna 255 000 euroa klassisen musiikin konserttitoimintaan.

Edes Sinfonia Lahden konsertteja ei yleensä myydä loppuun, vaan Verkatehtaan 700-paikkaiseen Vanajasaliin saapuu arvion mukaan tyypillisesti noin 200 kuulijaa. Osa heistä on vapaalippulaisia tai kaupungin vieraita.

Kaupungin tuki on halutusta laskutavasta ja lopullisesta kävijämäärästä riippuen tänä vuonna jossain 70-150 euron välillä per myyty konserttilippu. Konserttikävijä maksaa itse noin 30 euroa musiikkinautinnostaan.

Vertailun vuoksi Kansallisoopperan saama tuki lippua kohden liikkuu noin 202 eurossa. Heidän salinsa täyttöaste on lähes 90 prosenttia.

Yhtään liioittelematta meille veronmaksajille olisi edullisempaa viedä esimerkiksi Sinfonia Lahden vuotuiset noin 1600 kuulijaa tilausbusseilla Lahden Sibelius-talon konserttiin ja tarjota heille vielä pientä purtavaakin väliajalla.

Kulttuurirahoja ei julkisessa keskustelussa saisi kyseenalaistaa. Jonkun on silti kysyttävä ikäviäkin kysymyksiä.

Klassisella musiikilla on arvonsa, mutta käykö se nykymitassaan jo liiankin arvokkaaksi, kun kaupungin budjetti on jopa 13 miljoonaa euroa alijäämäinen?

Miksi nimenomaan klassisen musiikin ystävät ovat oikeutettuja runsaskätiseen ja jatkuvaan julkiseen tukeen? Vielä alkuvuodesta ehdoteltiin esimerkiksi Miniteatterin lakkauttamista eli kokonaisen nuortenkulttuurimuodon alasajoa.

Mitä muuta toimintaa samalla rahalla voitaisiin tehdä kenties isommallekin joukolle?

Näihin kysymyksiin joutuu ensi viikolla ylimääräisessä kokouksessaan vastaamaan Hämeenlinnan elämänlaatulautakunta, jonka epäkiitollisena tehtävänä on leikata kulttuurin tukia.

Mitään edellä mainituista luvuista en saanut konserttitoiminnasta vastaavasta Sibelius Celebrations -säätiöstä, joten ne piti kerätä eri lähteistä. Eipä näitä numeroita ole muutenkaan julkisuudessa esitelty.

Yli viikko sitten säätiölle lähetetty tiedustelu ja myöhemmät jatkoutelut ovat tuottaneet vain tyhjiä lupauksia. Edes luvattua säätiön vuosikertomusta tai arviota yleisömääristä en ole saanut.

On kuin konserttilippujen todellisesta kokonaishinnasta ei haluttaisi käydä julkista keskustelua.

Menot