Uutiset

Ikäviäkin ratkaisuja on tehtävä

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto keskusteli maanantaina parisen tuntia paljon puhutusta ja ristiriitaisia tunteita herättäneestä kouluverkkoselvityksestä. Äänestyksen hetkellä valtuuston selvä enemmistö tuki kaupunginhallituksen esitystä. Koville se otti, mutta tärkeä päätös syntyi.

Valtuuston ratkaisu tietää Hämeenlinnan kouluoloissa suurta remonttia. Tästä kertoo jo yksin se, että Kankaankaan ja Katuman koulut lakkautetaan, sama kohtalo on edessä Hämeenlinnan yhteiskoulun lukiolla viimeistään vuonna 2012.

Koulujen ovien sulkemiset eivät ole koskaan Suomessa läpihuutojuttuja. Myös Hämeenlinnassa joukko vanhempia vastusti varsinkin Katuman koulun lakkauttamista. Tässä ei ole mitään ihmettelemistä. On toki surullista, etteivät lapset pysty käymään kouluaan tutussa ympäristössä, lähikoulussa.

Hämeenlinnassa tärkeät ratkaisut syntyivät lähes kiitettävän nopeasti, sillä koulutus- ja kulttuurilautakunta käynnisti kouluverkkoselvityksen viime vuonna toukokuun puolivälissä. Perimmäiset syyt selvitykselle olivat kaikkien nähtävissä. Oppilaiden määrä laskee Hämeenlinnassa, samalla pienenevät valtionosuudet ja koulutuksen laatuakin pitäisi kyetä nostamaan.

Kouluverkkoselvitys on perusteellista ja huolellista työtä. Tästä kiitoksen keräävät sekä koulupuolen työntekijät että koulutus- ja kulttuurilautakunta. Erityisen viisasta oli tuoda kouluverkkoselvitys lokakuussa valtuustoryhmien punnittavaksi. Lautakunta halusi pitää ryhmät ajan tasalla ja myös kerätä niiltä kannanottoja lopullisen selvityksen sisällöksi ja linjoiksi.

Julkisessa keskustelussa on esitetty arvioita, joiden perusteella Hämeenlinna olisi noin vain huvikseen lakkauttamassa kouluja. Tästä ei missään tapauksessa ole kysymys. Valtuusto hyväksyi raskaat päätökset, koska ne oli pakko tehdä. Valtuusto näytti kouriintuntuvasti, että Hämeenlinnasta löytyy vastuunkantajia.

Politiikkaan, yhteisiä asioita hoitamaan, on turha lähteä tekemään ainoastaan miellyttäviä päätöksiä. Politiikassa on pystyttävä kantamaan selkä suorana vastuu myös ikävistä ratkaisuista.

Mitään sellaista kouluverkkoselvitystä Hämeenlinnassa ei olisi voitu kirjoittaa, jonka jokainen valtuuston 51 jäsenestä olisi saattanut hyväksyä. Varsinkin suuret ja tunteita pintaan nostattavat ratkaisut ovat aina sovittelun tuloksia. Niin myös tässä tapauksessa. Kukaan tuskin edes kuvitteli, että pienet puolueet pysyisivät kouluratkaisussa SDP:n ja kokoomuksen kyydissä.

Kouluverkkoselvitys ei ole säästöpaperi: se panostaa opetuksen laatuun ja ottaa vastuullisesti huomioon kaupungin taloudet tosiasiat, muun muassa juuri valtionosuuksien pienenemisen. Valtuusto käänsi selkänsä koulujen seinille ja suuntasi voimavaroja itse pääasiaan, oppilaiden opetukseen.

Hämeenlinnan kaupunginvaltuustolla oli kuljettavanaan toinenkin tie. Se olisi voinut siirtää kouluremonttia huomiseen. Tulevaisuutta turvaavaan päätöksentekoon tällainen tyyli ei istu.

Päivän lehti

7.7.2020