Uutiset

Ikea rakentaa suuren tuulipuiston Kemiin – tuottaa kaiken Suomessa tarvitsemansa sähkön itse

Ikea investoi kymmeniä miljoonia euroja tuulivoimaan Pohjois-Suomessa. Sisustuskonserni kertoi suunnitelmastaan torstaina aamupäivällä matkailujäänmurtaja Sammolla Kemin Ajoksen satamassa, jonka ympärille uudet tuulivoimalat rakennetaan.

Kemiin rakennetaan 13 uutta tuulivoimalaa, joiden nimellisteho nousee yhteensä 42,4 megawattiin. Voimalat riittävät tekemään Ikeasta Suomessa omavaraisen energian suhteen. Kotimaassaan Ruotsissa Ikea on jo omavarainen vastaavien investointien ansiosta.

– Tuulivoimapuiston hankinta on viesti asiakkaillemme ja markkinoille, että kannamme vastuumme ilmastonmuutoksesta, Ikean maajohtaja

Lars Midttun

sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ikea on investoinut uusiutuvaan energiaan maailmanlaajuisesti jo 1,5 miljardia euroa vuodesta 2009 alkaen.

– Tuulivoiman lisäksi Ikea on rakentanut eri puolille maailmaa aurinkosähköä ja jonkin verran myös maalämpöä, aiemmin Ikeaa Yhdysvalloissa palvellut Midttun kertoo.

Kemin tuulivoimapuisto

on osa Ikean vuoteen 2020 ulottuvaa 600 miljoonan euron investointiohjelmaa. Tavoitteena on, että koko konsernista tulee energiaomavarainen. Ikea tuotti jo viime vuonna yli puolet energiastaan itse uusiutuvilla energianlähteillä.

Ajoksessa sijaitsee jo valmiiksi Suomen suurin merituulipuisto, joka on rakennettu pääosin keinosaarille sataman edustalle. Tuulipuiston omistaja PVO Innopower on myynyt puiston Ikean kumppanuusyhtiölle OX2:lle, joka purkaa vanhat voimalat pois.

Vanhat voimalat ovat konkurssiin ajautuneen kotimaisen tuulivoimaloiden valmistajan Winwindin valmistamia. Ikänsä puolesta ne eivät ole vielä vanhoja, mutta ilmeisesti Winwindin voimaloiden huolto on vaikeutunut, kun valmistaja on poistunut markkinoilta.

Kymmenen vanhan voimalan tilalle rakennetaan kymmenen uutta voimalaa, jotka ovat tehokkaampia ja hieman isompia kuin nykyiset. Myös alueella oleva Haminan Energian vanha tuulivoimala siirtyy OX2:lle ja puretaan pois, mutta sen tilalle ei rakenneta uutta. Sen sijaan OX2 rakennuttaa Ajokseen maalle kolme kokonaan uutta voimalaa. Ajoksessa sijaitseva Sumituulen voimala jatkaa nykyisellään.

Midttun ei suostunut kertomaan Lännen Medialle tarkasti kuinka suuri torstaina julkistettu investointi on euromääräisesti, koska Ikealla ei hänen mukaansa ole tapana eritellä projektiensa kustannuksia näin tarkasti. Summa lasketaan kuitenkin kymmenissä miljoonissa euroissa, sillä nyrkkisäännön mukaan tuulivoiman rakentaminen maksaa vähintään miljoona euroa megawatilta.

Uuden tuulipuiston kustannuksia laskee jonkin verran se, että vanhoja keinosaaria ja alueelle rakennettuja sähkönsiirtoyhteyksiä voidaan hyödyntää jatkossakin. Myös purettavien voimaloiden myynnistä voi saada jonkin verran tuloja.

Uudet voimalat

valmistaa Siemens ja rakennustyöt urakoi Empower. Ikean tuulivoimahanke työllistää eniten rakennustyövaiheessa, arviolta 50–60 henkilötyövuoden edestä.

– Pysyviä työpaikkoja syntyy 4–5 seuraavan 25 vuoden ajaksi, sanoo OX2:n maajohtaja

Teemu Loikkanen

.

OX2 aloittaa Ikean tuulipuiston rakentamisen välittömästi. Kaikkien uusien voimaloiden on määrä olla valmiina ensi vuoden loppuun mennessä, jolloin tuulipuisto siirtyy Ikean omistukseen. OX2:lla ja Ikealla on jo kolme aiempaa yhteistyöprojektia Ruotsissa, Norjassa ja Puolassa.

Valmistuttuaan Ikean tuulipuisto tuottaa 160 gigawattituntia sähköä. Se vastaa noin 32 000 kotitalouden vuosittaista energiantarvetta.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic