fbpx

Ikuinen kesä

 

Kun syksyn kaamosmasennuksen kautta on lennetty päätä pahkaa joulun maanisen ostohysterian läpi kevätväsymyksen syliin, on vuorossa alati odotettu kesä. Vihreitä, kuivankarheita ruohokenttiä, joilla voi maata kädet niskan takana ristissä taivaan pumpulipilvien soutelua katsellen. Järviä, joiden lämpimään veteen voi pulahtaa illalla kun pääskyset kirkuvat silkasta kuluneen poutapäivän riemusta. Maailman suurimpia aarteita on Suomen kesä, lyhyt ja mutta onneksi vähäluminen.  
 
Ken rakastaa kesää, ei katso kalenteria koskaan. Mitä lopulta merkitsee nuo paperiin kirjatut päivät, joiden sisältöä ei voi mitata kellolla? Roomalaiset, jotka ajanlaskun alussa jakoivat päivät hetkiin joita tunneiksikin voisi kutsua, saivat kesäpäiväänsä mahtumaan kuusi tuntia enemmän kuin talvipäivään. Näin kolme kesäpäivää olivat viiden talvipäivän veroisia.
 
Mikä kesässä on niin ihmeellistä, että useimmat meistä viettävät suurimman osan vuodesta odotuksen horroksessa? Ehkä se on lapsuuden muisto vapaudesta, kesäloma, joka lankeaa pitkän puurtamisen palkintona. Varmasti jokainen meistä voi muistaa sen riemun, jonka lapsena koki kun todistus kädessä sai juosta kirpeänvihreiden puiden lomitse kohti aurinkoisia päiviä. Tuleva lukukausi oli niin monen päivän päässä, ettei sitä tarvinnut edes ajatella.
 
Lapsuuden päivien jälkeen elämän taivaalle kertyy helposti synkkiä pilviä. Ne jotka ovat töissä, kiroavat kesälomansa lyhyyttä, ne jotka eivät ole, voivat turtua päivien juoksuun. Kesää odotetaan kuin pelastajaa, joka pyyhkii pettymykset ja väsymyksen pois, muuttaa kaiken hyväksi. Sinun on tehtävä kaikki se, mitään kesään kuuluu ja lisäksi auringon on paistettava, muutoin kesä ei ole kesä.
 
Mutta kesä ei ole palapeli, jonka kaikki palat on saatava kasaan jotta kuva olisi kaunis. Kesä on paloja, hetkiä ja tunnelmia, jotka ovat itsessään kauniita. On sallittua nauttia hyvistä hetkistä, olivatpa ne kuinka lyhyitä tai vähäpätöiseltä tuntuvia tahansa. Aamusumu Aulangonjärven yllä on aivan yhtä arvokas näky kuin auringonlasku etelän lomakohteessa loistohotellin terassilta katsottuna.
 
Kuinka pitkä kesä onkaan kun suljet silmäsi muutamaksi sekunniksi ja muistelet kaikkia niitä hyviä hetkiä, jotka ovat menneet ja haaveilet samalla niistä, jotka ovat vielä tulossa. Kun osaat nauttia pienistä yksityiskohdista, aurinkoinen kesä on mukanasi ikuisesti. 
 

Menot