Uutiset

Ikuisesti ihana Rooma

Trastevere tarkoittaa sananmukaisesti Tevere- eli Tiber-joen toisella puolella. Antiikin aikana siellä asui juutalaisia ja ulkomaalaisia. Nyt alue on suosittu illanviettopaikka, jota roomalaiset eivät ole hyljänneet, vaikka kaupunginosan kapeilla kujilla vaeltelevat sankat joukot turisteja.

Sunnuntaiaamuisin Trasteveren Via Portuense -kadulla käy kuhina. Kauppiaat ovat aamuvarhain virittäneet myyntikojunsa kadun varrelle. Liikkeellä on etenkin naisia pyörillä kulkevan ostoskassin kanssa.

Porta Portesen markkinoilla käyvät kaiken ikäiset roomalaiset. Toria mainostetaan usein kirpputorina, mutta valtaosa tavarasta on uutta. Täällä voi tehdä Rooman edullisimmat ostokset. Tinkiminen kannattaa, etenkin jos ostaa useampia vaatteita tai kenkiä kerralla.

Liikkeelle kannattaa lähteä Tiber-joen rannasta Ponte Sublicio -sillan kupeesta Via Portuensea pitkin. Uuden tavaran kojut jatkuvat Via Ettore Rolli -kadulle, mutta vanhaa tavaraa sekä aitoa antiikkia on myynnissä Via Ippolito Nievo -kadulle levittäytyvissä kojuissa.

Trasteveren alue on niin pieni, että sen kujille voi vapaasti ”eksyä”.

Kaupunginosan keskus on Rooman vanhin Neitsyt Marialle omistettu kirkko, Basilica di Santa Maria in Trastevere. Kirkon julkisivun keskiaikaiset kullankimalteiset mosaiikit ja kirkon edustan aukio ovat vaikuttavimmillaan iltavalaistuksessa juuri auringonlaskun jälkeen. Nykyinen kirkko on rakennettu 1100-luvulla, mutta samalla paikalla on ollut kirkko jo 300-luvulla.

Kirkon aukiolla on ruokapaikkoja, joista voi ihailla paikan tunnelmaa ja katsella ohi kulkevaa ihmisvirtaa. Edullisin vaihtoehto on istua omien eväiden kanssa suihkulähteellä, kuten roomalaiset ovat tehneet vuosisatojen ajan. Kirkon edustalla on sijainnut suihkulähde ainakin 1400-luvulta, ehkä jo 700-luvulta lähtien.

Illan pimetessä aukiolla esiintyy usein tulitaiteilijoita.

San Caliston aukion samannimisessä baarissa on monien roomalaisten mielestä kaupunginosan, jos ei koko kaupungin parasta jäätelöä. San Caliston baari on niin paikallisten kuin pienellä budjetilla matkustavien suosiossa; puolen litran olutpullon saa puolellatoista eurolla ja lasin talon viiniä kahdella eurolla.

Gianicolon kukkulalta avautuvat Rooman parhaimmat maisemat.

Piazzale Garibaldi kukkulan laella on suosittu näköalapaikka.

Arkiaamupäivisin voi vierailla Suomen valtion omistamassa, Rooman parhaiten säilyneessä renessanssihuvilassa Villa Lantessa. Huvilaa hallinnoi Suomen Rooman-instituuttia ylläpitävä säätiö.

Vuonna 1531 valmistunut ja viimeksi 1990-luvun lopulla restauroitu huvila freskoineen on yhtä sykähdyttävä kuin sen parvekkeelta avautuva maisema. Villa Lanteen pääsee sisälle soittamalla portin pielessä olevaa toimiston ovikelloa.

Menot