Uutiset

Ilahduta kodin kesäilmettä erilaisilla kukkaistutuksilla

Ensin rouheiden parvekelaatikoiden sisältö suorastaan hämmästyttää.

Floristi Margit Koitto on istuttanut laatikoihin kuutta eriväristä ja -lajista kukkaa. Gerberat leiskuvat oranssin eri sävyissä, samettikukka keltaisena. Pelargoniat ja neilikat loimottavat punaista. Lobelia rauhoittaa sinisellään ja pieni marketta virkistää valkoisellaan. Inspiraatiota värikylläisille istutuksille on haettu Englannista.

Laatikon reunoja kiertää kellertävä sisal-kuitu. Kaiken kruunaa pari tikun nenässä keikkuvaa perhoskoristetta.

Ei ole siis sanottu, että kukkasommitelmissa pitäisi aina noudattaa väriympyrän vierekkäisiä tai vastakkaisia värejä, vaikka se hyvä ohjenuora yleensä onkin.

Iloisenkirjavan istutuksen näyttötutkintomestari Koitto näkee mielessään punamultatalon seinustalla.

– Tässä on haettu väri-ilottelua: Tervetuloa, kesä!

– Silloin kun yhdistää erilaisia kukkia samaan astiaan, on hyvä tarkistaa, että niiden kastelun ja valon tarve on suurin piirtein samanlainen, Koitto muistuttaa.

Moderniin ympäristöön sopii toisenlainen tyyli. Koitto on istuttanut korkeisiin valkoisiin lasitettuihin ruukkuihin yhteen oliivipuun, toiseen laakeripuun ja kolmanteen yrttejä ja salaatteja.

– Tämä ryhmä sopisi vaikka nuoren parin terassille modernin, pelkistetyn tyylin jatkumoksi.

Yrtti-istutukset ylipäätään ovat nyt pop.

– Yrttiruukku sopii hyvin vaikka oleskeluryhmän viereen. Yrteistä leviää huumaava tuoksu, ja ruukusta on kiva näpsiä suuhunsa pientä syötävää, Koitto sanoo.

Sille, jota värien ja muotojen runsaus sokaisee, Koitolla on rauhoittavia uutisia. Isonkin ruukun voi huoletta täyttää vain yhdellä lajikkeella. Silloin kukkien kanssa ei kannata pihistellä.

– Voi ihan hyvin laittaa ruukun täyteen vaikkapa markettoja, ja lopputulos on taatusti tyylikäs ja päät kääntävä.

Yksi kesäkukkaistutusten aliarvostettu kukoistaja on Koiton mielestä tulilatva.

– Se on oikeastaan aivan unelmakukka, sillä se kukkii koko kesän pitkälle syksyyn saakka. Tulilatva myös sitoo paljon vettä, joten se ei vaadi kastelua joka päivä. Parhaiten tulilatva viihtyy puolivaloisassa paikassa.

Kukkaistutusten pinta saa loppusilauksen karikkeesta, kevytsorasta tai luonnonkivistä.

– Kun pinta on peitetty, tuloksena on viimeistelty kokonaisuus. Lisäksi peitetty pinta sitoo hyvin kosteutta, Koitto sanoo.

Päivän lehti

6.7.2020