fbpx
Uutiset

Ilja Janitskinille ehdotonta vankeutta, Johan Bäckmanille ehdollista - Janitskinin asianajaja sanoo jutun jatkuvan hovissa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri teosta liittyen MV-julkaisun ja Uber Uutisten toimintaan. Kolmen syytekohdan osalta syytteet on hylätty.

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin oli vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018 verkkojulkaisujen omistaja, päätoimittaja, vastaava toimittaja sekä sisällöistä vastannut henkilö. Oikeuden mukaan Janitskin on viime kädessä päättänyt kaikesta verkkojulkaisuissa julkaistusta ja levitetystä aineistosta riippumatta siitä, kuka materiaalin on niiden lukuun alun perin kirjoittanut. Janitskin on oikeuden mukaan ollut vastuussa näiden julkaisujen toiminnassa tehdyistä rikoksista.

– MV-lehdessä on julkaistu lukuisia asianomistajia loukkaavia sekä rasistisia kirjoituksia. Kirjoitukset ovat sisältäneet valheellisia tietoja ja halventavia vihjauksia sekä henkilöiden yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia asioita. Näiden kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä tai muutakaan hyväksyttävää syytä, oikeuden tiedotteessa sanotaan.Täysin poikkeuksellinen rikoskokonaisuusKäräjäoikeuden mukaan asiassa on ollut kyse täysin poikkeuksellisesta rikoskokonaisuudesta. MV-julkaisu ja Uber Uutiset on valjastettu asiattoman ja useiden ihmisten kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi. Julkaisujen toiminnassa on lisäksi toistuvasti, pitkäkestoisesti ja säännönmukaisesti julkaistu lainvastaisesti muille oikeudenhaltijoille kuuluvaa sisältöä sekä suhtauduttu täysin piittaamattomasti salassapitosäännöksiin sekä sääntelyyn rahankeräyksestä ja rahapeleistä.

Oikeuden mukaan toiminnan motiivina on ollut muun muassa ihmisten maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa.

– Käyttämällä toiminnassa verkkojulkaisuja on asianomistajiin kohdistunut toiminta pyritty joukkoistamaan siinä myös onnistuen. Teot ovat olleet erittäin vahingollisia, tiedotteessa kuvataan.

Janitskin tuomittiin kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kolmesta tekijänoikeusrikoksesta, kahdesta salassapitorikoksesta, kahdesta rahapelirikoksesta ja neljästä rahankeräysrikoksesta.Bäckmanin toiminnan taustalla toimittajan Venäjä-tutkimuksetKäräjäoikeus on lisäksi tuominnut Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli Ylen toimittajaan Jessikka Aroon kohdistuneesta vainoamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta ja yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

– Kysymys on ollut useita osatekoja sisältäneestä kokonaisuudesta, jonka taustalla ovat olleet Aron Venäjän informaatiovaikuttamiseen liittyneet tutkimukset ja artikkelit. Bäckmanin toiminta on tavoitellusti saanut aikaan sen, että myös muut ihmiset ovat alkaneet häiritä Aroa. Teosta on aiheutunut Aron elämänlaatua vakavasti häirinnyt tila, käräjäoikeus toteaa.Janitskin aikoo valittaa tuomiosta, syyttäjä eiIlja Janitskinin asianajaja kertoo aikovansa valittaa päämiehensä kanssa käräjätuomiosta hovioikeuteen. Janitskinia puolustanut Anu Koivu sanoo, että pitää päämiehensä kanssa rangaistusta ankarana ja vahingollisena sananvapaudelle.

Koivun mukaan on selvää, että valitus hoviin on lähdössä ainakin joiltain osin.

– Siellähän on tietysti syytekohtia paljon, ja niihin täytyy perehtyä rauhassa. Mutta kyllä se siltä näyttää, Koivu sanoo.

Janitskin suhtautui Koivun mukaan tuomioon rauhallisesti.

– Hän oli siitä tietoinen, että jotain sieltä varmasti tulee. Mutta kyllä meillä ihan yhteneväinen käsitys siitä on, että kyllä se ankara tuomio on.

Tutkintavankeudessa ja kotiarestissa noin vajaan vuoden verran ollut Janitskin on Koivun mukaan käytännössä jo kärsinyt tuomionsa, sikäli kun vapautuu ensikertalaisena istuttuaan puolet.

Janitskin pakoili poliisia muun muassa Andorrassa, josta hänet luovutettiin huhtikuussa Suomeen.

Syyttäjällä puolestaan tuskin on tarvetta valittaa tuomiosta, arvioi jutun syyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen. Ainoastaan kolme vähäistä syytekohtaa meni hylkyyn. Hylkyyn menneillä syytteillä ei olisi ollut Hämäläisen arvion mukaan vaikutusta rangaistukseen.

– Näillä näkymillä ei ole tarvetta valittaa. Tokihan nämä täytyy läpi lukea kuitenkin mahdollisten muodollisten virheiden varalta.

Hämäläisen mukaan jutun suurempi merkitys piilee sen ennakkotapausluonteessa. Jutussa on piirretty hänen mukaansa sananvapauden ja toisaalta yksityiselämän suojan välille rajoja nimenomaan internetin ja sosiaalisen median ympäristössä.

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin oli vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018 MV-julkaisun ja Uber Uutisten omistaja, päätoimittaja, vastaava toimittaja sekä sisällöistä vastannut henkilö. Oikeuden mukaan Janitskin on viime kädessä päättänyt kaikesta verkkojulkaisuissa julkaistusta ja levitetystä aineistosta riippumatta siitä, kuka materiaalin on lehden lukuun alun perin kirjoittanut. Janitskin on oikeuden mukaan ollut vastuussa näiden julkaisujen toiminnassa tehdyistä rikoksista.

– Merkitys tässä tuomiossa on siinä, että meillähän on tällä hetkellä aika paljonkin juttuja, joissa on kyse sananvapauden käyttämisestä internetympäristössä. Se on vähän uusi pelikenttä, ja toimintatavat ja käytössäännöt ovat olleet erilaiset kuin perinteisessä mediassa.

Toimittaja Jessikka Aroon kohdistuneiden tekojen kohdalla käräjäoikeus huomioi esimerkiksi teon pitkäkestoisuuden, teon luonteen ja asianosaisille aiheutuneet seuraukset.

– Tässä todetaan, että jopa törkeässä kunnianloukkauksen kategoriassa teko on sellainen, että mennään yli puolenvälin rangaistusasteikosta. Siitä olen ollut täysin samaa mieltä, Hämäläinen sanoo.

Asiasanat

Menot